p

Perussa aktivistit vauhdittavat ilmastoneuvotteluja - Filippiineillä ilmastokaaos tuntuu jo


Greenpeacen aktivistit levittivät maanantaiaamuna Perun aikaa kuuluisien Nazcan viivojen viereen banderollin, jossa lukee “Time for Change: The Future is Renewable”.
Greenpeacen aktivistit levittivät 45-metrisen banderollin 8. joulukuuta 2014 Nazcan viivoilla Perussa, jossa vaaditaan ilmastoneuvotteluihin kokoontuneita maailman johtajia toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi ja uusiutuvaan energiaan siirtymiseksi. 
Viesti on osoitettu ministereille, jotka neuvottelevat parhaillaan uudesta YK:n ilmastosopimuksesta Perun Limassa samaan aikaan, kun Filippiineillä tuhoisa taifuuni uhkaa kolmantena vuonna peräkkäin ihmishenkiä.

Nazcan viivat ovat muinaisten intiaanien Nazcan autiomaahan tekemiä erilaisia suuria kuvioita, jotka ovat nähtävissä ilmasta käsin. Greenpeacen 45-metrinen banderolli kunnioittaa muinaista Nazcan kulttuuria, jonka uskotaan kadonneen osittain kuivuuden vuoksi. Nyt ihmisen aiheuttama, öljyn, hiilen ja kaasun polttamisesta johtuva ilmaston lämpeneminen uhkaa tämän päivän kulttuureja.

“Uusiutuva energia on ratkaisu, jolla fossiilisista polttoaineista voidaan alkaa luopua heti. Täällä Liman neuvottelupöydissä globaali uusiutuvan energian läpimurto näkyy kuitenkin vielä harmillisen vähän”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energiakampanjoitsija Kaisa Kosonen, joka osallistuu ilmastoneuvotteluihin Limassa.

Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo vierailee puolestaan parhaillaan Filippiineillä, missä taifuuni Hagupit on runnonut maata kolmen päivän ajan.
Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo taifuuni Hagupitin tieltä evakuoitujen lasten kanssa Laiyassa Filippiineillä 8. joulukuuta 2014. (Copyright: Greenpeace/Jimmy Domingo)
“Samaan aikaan kun täällä Filippiineillä on käynnissä yksi rauhan ajan suurimmista evakuointioperaatioista, ilmastoneuvottelut Perussa etenevät ilman kiireen tuntua. Tämä on kolmas vuosi peräkkäin, kun Filippiineille iskee neuvottelujen aikaan trooppinen hirmumyrsky ja joka kerta viesti ilmastonmuutoksen eturintamalta käy yhä vahvemmaksi: maiden on löydettävä rohkeus luopua öljystä, hiilestä ja kaasusta ja siirryttävä täysin uusiutuvaan energiaan. Ihmiset Filippiineillä ja muissa haavoittuvissa maissa ansaitsevat sen eikä mitään vähempää”, sanoo Kumi Naidoo.

“Filippiiniläiset kärsivät ilmastonmuutoksesta jo nyt joka vuosi. Kyse on henkiinjäämistaistelusta. Maailman johtajien toimettomuus uhkaa tulevaisuuttamme”, sanoo Greenpeacen filippiiniläinen energia- ja ilmastokampanjoitsija Jasper Inventor.

Taustatietoa englanniksi Liman ilmastokokouksesta »»

Lähde: Greenpeace

Julkaissut: Kalle

1 comments:

  1. Perussa olevilla Nazcan noin 2000 vuotta vanhoilla (Unescon maailmanperintö kohde) linjoilla ei ole mitää tekemistä ilmastonmuutoksen kanssa. Haitallinen ja hyvin ajattelematon tempaus aktivisteilta. Peru syyttää Greenpeacen aktivistien tärvelleen tuhansia vuosia vanhan argeologisen paikan ja vaatii tekijöitä vastuuseen. Keskiviikkona Greenpeace ilmoitti olevansa "syvästi pahoillaan kaikesta harmista" joita mahdollisesti aiheutti.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.