p

Vihreään ilmastorahastoon 9,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria - Suomelta 80 miljoonaa euroa


Vihreään ilmastorahastoon on tehty eilen 20. marraskuuta Berliinissä päättyneessä korkean tason kokouksessa merkittävä määrä rahoituslupauksia: yhteensä 9,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria eli noin 7,4 miljardia euroa vuosille 2015-2018. Rahaston tavoitteena on tukea tasapuolisesti kehitysmaiden toimia ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa.

Kuva: Pixabay
Mukana on tässä vaiheessa 21 maata. Suurimmat rahoittajat ovat Yhdysvallat (3 miljardia Yhdysvaltain dollaria), Japani (1,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria) ja Iso-Britannia (720 miljoonaa Englannin puntaa). Aiemmin merkittävistä rahoituspanoksista ovat ilmoittaneet jo Ranska ja Ruotsi. Ranskaa lukuun ottamatta maiden rahoitus perustuu lahja-apuun. Perinteisten avunantajamaiden lisäksi rahoituslupauksia esittivät myös eräät nousevat taloudet ja kehitysmaat kuten Etelä-Korea, Meksiko ja Panama.

Suomi ilmoitti tavoitteekseen 80 miljoonaa euroa vuosina 2015-2018. Ensimmäisen vuoden osuus on yhteensä 34,7 miljoonaa euroa. Suomen rahoitusosuus on kokonaisuudessaan lahja-apua, ja ensimmäistä erää rahoitetaan päästöhuutokaupasta saatavilla tuloilla.

"Vihreä ilmastorahasto on Suomelle tärkeä keino osallistua ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden edistää vähähiilistä taloutta sekä kestävää kehitystä kehitysmaissa ja hyödyntää tehokkaasti päästökaupasta saatavia tuloja", sanoo kehitysministeri Sirpa Paatero.

Rahoituslupauksen antaneet maat voivat vielä täydentää myöhemmin rahoitustaan, ja uudet maat voivat liittyä rahoittajien joukkoon. Muun muassa Kanada ja useat Latinalaisen Amerikan maat suunnittelevat omia rahoituslupauksiaan lähiaikoina. Myös yksityiset rahoittajat voivat osallistua rahaston toimintaan.

"Ilmastoneuvottelujen ilmapiirin kannalta on ollut tärkeää, että ensimmäinen rahoituskierros onnistuu. Berliinin kokouksen tulos lisää osapuolten välistä luottamusta Liman ilmastokokouksessa ja siten uskoa myös Pariisin sopimuksen syntymiseen", ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Vihreä ilmastorahasto perustettiin kansainvälisen ilmastosopimuksen alle vuonna 2010, ja neuvottelut ensimmäisestä rahoituspaketista käynnistyivät kesällä 2014. Rahastolla tulee olemaan laaja valikoima erilaisia rahoitusinstrumentteja, lahja- ja laina-apua. Sen tehtävänä on myös edistää yksityisten investointien saatavuutta.

Lähde: YM

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.