p

Pääministeri sai nuorilta aurinkoenergiavetoomuksen ja selfie-pyyntövyöryn


WWF Suomen vapaaehtoiset nuorten tiimin jäsenet luovuttivat tänään pääministeri Alexander Stubbille vetoomuksen aurinkoenergian edistämiseksi. Samalla WWF esitti Stubbille 19 organisaation yhteisen ehdotuksen siitä, miten aurinkoenergiapolitiikka pitäisi Suomessa korjata.

Neljä WWF:n nuorten tiimin edustajaa luovutti aamulla pääministeri Alexander Stubbille vetoomuksen, jossa vaaditaan aurinkoenergian ottamista mukaan tukipolitiikkaan. Nuorten vetoomus aurinkoenergian puolesta on kerännyt lähes 22 000 allekirjoitusta. Pääministeri kiitteli nuoria aktiivisuudesta.

Alexander Stubb. Kuva: Wikimedia Commons
”On ollut kiinnostava katsoa, miten maailma on matkana varrella muuttunut. Kun itse olin nuori, kukaan ei puhunut aurinkoenergiasta tai ilmastosta, mutta nyt ne ovat kaikkien huulilla. Minulla on kotona 10- ja 13-vuotiaat ja usein mietin, millaisen perinnön jätän omasta työstäni. Tavoitteeni on, että se jalanjälki on vihreä eikä hiilenmusta. Suunta on oikea, muutokset vaan eivät tapahdu nopeasti”, pääministeri sanoi.

Nuoret korostivat, että nykypolitiikalla säädetään heidän tulevaisuudestaan ja siksi päättäjillä on suuri vastuu.

”Minulla on edessäni tulevaisuus, jonka toivon olevan täynnä mahdollisuuksia. En missään nimessä halua katsoa vain hiljaa vierestä, kun ylitämme sen rajan, jonka jälkeen ilmastokriisi on paisuva katastrofi eikä mitään ole enää tehtävissä. Meitä nuoria tulee kuunnella juuri nyt”, sanoi WWF:n nuorten tiimin jäsen Laura Wathén .

Suomi on EU:n ainoa jäsenvaltio, jossa kotitalouksien aurinkoenergiainvestoinnit ovat tukijärjestelmien ulkopuolella. Fossiilisten polttoaineiden käyttö on päässyt kasvamaan vuosikymmeniä tukien turvin ja saavuttanut nykyisen johtoasemansa. Energiamarkkinat eivät ole koskaan täysin markkinaehtoiset, vaan niitä ohjataan voimakkaasti poliittisella sääntelyllä. Nyt olisi aika kääntää politiikka toisin päin.

WWF luovutti tilaisuudessa pääministerille ja paikalla olleelle ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasoselle yhdessä 19 organisaation kanssa valmistelemansa konkreettisen ehdotuksen, jolla kotitalouksien aurinkoenergiainvestointeja voitaisiin edistää Suomessa. Ehdotuksen allekirjoittajina ovat muun muassa SOK, Suomen ympäristökeskus, Lähienergialiitto, Kiinteistöliitto ja Helsingin kaupungin rakennusvirasto. Ehdotuksessa on viisi politiikkamuutosta, jotka pureutuvat kotitalouksien kustannusten alentamiseen, byrokratian helpottamiseen, pankkien kannustamiseen puhtaan energian markkinoille ja kotitalouksien mahdollisuuteen osallistua sähkön kysyntäjoustoon. Ehdotus alentaisi kotitalouksien investointikustannuksia noin 25 prosenttia.

”Aurinkopaneelien hinta on pudonnut nopeasti, joten aurinkoenergiamarkkinat saataisiin Suomessa käyntiin hyvin maltillisin kustannuksin, jos politiikkaa muutettaisiin. Asentamiskustannukset muodostavat merkittävän osan aurinkoenergiajärjestelmän hankinnasta, joten niiden tukeminen väliaikaisesti korotetulla kotitalousvähennyksellä tukisi myös työllisyyttä ja talouden elvyttämistä”, sanoi WWF:n ilmastovastaava Hanna-Liisa Kangas .

Sekä Stubb että Grahn-Laasonen ottivat paperin vastaan kiinnostuneena.

”Olen samaa mieltä siinä, että Suomi on jäänyt jälkeen. Kaksi viimeistä kohtaa ovat minulle tuttuja ja niitä edistetään jo. Muutkin ovat hyviä ja konkreettisia ehdotuksia, mutta minun pitää tutustua niihin tarkemmin”, Grahn-Laasonen sanoi.

Suomessa aurinkoenergiaa on pidetty sopivana lähinnä kesämökeille ja nämä asenteet ovat heijastuneet suoraan politiikkaan. Poliittinen este on nyt raivattava aurinkoenergian tieltä.

”Ilmastonmuutos ei tunne ihmisten piirtämiä rajoja, ja siksi myös tällaisen pienen pohjoisen valtion on tärkeää olla suunnannäyttäjänä. Se olisi meille nuorille tulevaisuudessa suuri ylpeyden aihe”, Wathén muistutti.

Lopuksi nuorilla oli vielä yksi toive. ”Saako nyt ottaa selfieitä?” Kyllä sai.

Lähde: WWF

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.