p

Joka viides uskoo luomutuotteiden kulutuksensa kasvavan


Tuoreen tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen aikoo lisätä luomuruuan ja muiden luomutuotteiden kulutustaan lähiaikoina. Luomun saatavuuden paraneminen ja valikoimien lisääntyminen ovat laskeneet luomun hintoja ja lisänneet kuluttajien ostohaluja. Tärkein syy on kuitenkin halu kuluttaa terveellisesti – toisin kuin vielä kymmenen vuotta sitten.

Luomutuotevalmistaja Urtekramin teettämän tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen uskoo lisäävänsä luomutuotteiden käyttöä lähiaikoina. Vain ani harva eli neljä prosenttia vastanneista ennustaa sen vähenevän.
Ruokaostoksilla. Kuva: Colourbox
Usko luomun käytön kasvuun on melko tasaista eri ikäryhmissä, mutta erityisesti vanhemmat kuluttajat arvioivat käyttönsä lisääntyvän. Yli 55-vuotiaista joka neljäs vastasi kuluttavansa luomua lähiaikoina enemmän.

Naisista joka neljäs uskoo ostavansa enemmän luomua, miehistä joka viides.

– Naiset päättävät miehiä useammin perheen päivittäisistä ruokahankinnoista. He ovat miehiä valveutuneempia niin terveys- kuin ympäristöasioista ja suosivat siksi luomua. Se, jolla on valta valita, kantaa myös vastuuta siitä, mitä perhe syö, Urtekramin maajohtaja Markku Janhunen analysoi.

Tutkimuksen mukaan lähes joka neljäs suomalainen käyttää luomutuotteita säännöllisesti tai melko usein, joka seitsemäs ei koskaan. Eniten luomua käytetään Uudellamaalla ja vähiten Pohjois- ja Itä-Suomessa.

– Luomua suositaan suurissa kaupungeissa ja korkeasti koulutettujen keskuudessa. Ilmiö on tuttu myös muista Pohjoismaista. Maaseudulla ihmiset suosivat lähiruokaa, joka ei ole välttämättä luomua, Janhunen sanoo.

Oma terveys ympäristösyitä tärkeämpi

Tärkein syy luomun kulutuksen lisäämiseen on vastaajien mukaan halu kuluttaa terveellisemmin ja huolehtia itsestään. Janhusen mukaan kyseessä on selkeä muutos aiempaan.

– Kymmenen vuotta sitten luomun käyttöä perusteltiin usein ympäristöasioilla, mutta viime aikoina trendi on kääntynyt niin, että henkilökohtaiset syyt ovat ne tärkeimmät. Sama trendi näkyy selvästi esimerkiksi myös Ruotsissa, Janhunen sanoo.

Luomun käytön lisääntymistä perustellaan myös ympäristöasioilla, tuotteiden saatavuuden parantumisella sekä valikoiman laajentumisella. Luomun kasvava kysyntä laskee hintoja, mikä omalta osaltaan lisää myös luomun myyntiä.

– Viimeisen kolmen vuoden aikana luomutuotteiden kuluttajahinnat ovat nousseet hitaammin kuin tavanomaisten tuotteiden kuluttajahinnat. Tavallisen ja luomutuotteen välinen hintaero on siis pienentynyt, Urtekramin maajohtaja Janhunen sanoo.

Fakta: Luomuruuan kulutus kasvaa

  • Suomessa luomuelintarvikkeita myydään vuodessa 220 miljoonalla eurolla. Myynti on ollut viime vuodet kasvussa.
  • Erityisesti luomuhedelmien ja -vihannesten myynti on lisääntynyt. Myös luomupakasteiden, -lastenruokien sekä -hiutaleiden ja -suurimoiden menekki on kasvanut.
  • Myydyin yksittäinen luomutuote on luomumaito. Myös luomumunat tekevät hyvin kauppansa. Suurimmissa kaupparyhmittymissä luomumunien osuus on jo selvästi yli kymmenen prosenttia kaikista myydyistä munista.
  • Luomuruuan terveellisyydestä on alettu saada tieteellistä tutkimusnäyttöä. Tulosten mukaan kasviperäiset luomutuotteet sisältävät enemmän terveydelle edullisia antioksidantteja ja vähemmän raskasmetalli kadmiumia kuin tavanomaisesti tuotettu ruoka.
  • Torjunta-ainejäämien pitoisuudet ovat luomussa 10−100 kertaa pienempiä kuin tavanomaisessa tuotteessa.
Lähde: Pro Luomu

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.