p

Ilmastokokous käynnistyy Limassa maanantaina


Kansainvälisten ilmastoneuvottelujen seuraava osapuolikokous käynnistyy ensi viikon maanantaina 1. joulukuuta Limassa, Perussa. Kaksiviikkoisessa kokouksessa rakennetaan uutta, kattavaa ilmastosopimusta, joka on tarkoitus solmia Pariisissa joulukuussa 2015 ja joka astuisi voimaan vuonna 2020.


"Liman kokous on avainasemassa sen kannalta, että uuden ilmastosopimuksen synty on ensi vuonna mahdollista. Liian monia asioita ei saa olla auki Pariisin kokouksen kynnyksellä, vaan keskeisiin kysymyksiin on löydettävä vastauksia jo nyt. EU:n, Kiinan ja USA:n syksyn mittaan antamat päästövähennystavoitteet luovat hyvän pohjan neuvotteluille", ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Liman kokouksessa on tavoitteena päättää uuden sopimuksen keskeisistä elementeistä ja saada Pariisin varsinainen neuvotteluteksti hyvään vauhtiin. Neuvottelutekstistä pitää olla luonnos valmiina toukokuussa 2015. Uutta sopimusta pyritään rakentamaan siten, että maat ilmoittavat ensi maaliskuuhun mennessä, mitä he ovat valmiita sopimuksen eteen tekemään. Limassa on tarkoitus sopia siitä, millaisia nämä kansalliset panokset sopimukseen voivat olla ja miten niitä pitäisi kuvata. Lisäksi Limassa keskustellaan, miten päästöjä voitaisiin vähentää tehokkaammin jo ennen vuotta 2020.

"Limassa on sovittava muun muassa siitä, voivatko kansalliset panokset olla päästövähennysten lisäksi esimerkiksi rahoitussitoumuksia tai sopeutumiseen tähtääviä toimia. Suomi ja EU ovat pitäneet tärkeänä, että maaliskuisissa ilmoituksissa keskityttäisiin päästövähennystavoitteisiin, jotta ne saadaan ajoissa ja jotta niitä ehditään arvioida ennen Pariisin kokousta. Ilmastorahoitus ja sopeutuminen olisi parempi käsitellä erikseen osana Pariisin sopimusta", pääneuvottelija Harri Laurikka kertoo.

Suomen valtuuskuntaa johtaa ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen 9.-12. joulukuuta. Ministeri osallistuu korkean tason keskusteluihin muun muassa ilmastorahoituksesta. Lisäksi hän tapaa kahdenvälisesti useita neuvotteluissa avainasemassa olevien maiden ministereitä.

Kokouksen ensimmäisellä viikolla neuvotellaan virkamiesten voimin ja valtuuskuntaa johtaa pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä.

Liman kokousta ja Suomen valtuuskunnan kuulumisia voi seurata ympäristöministeriön blogista sekä YM:n ja pääneuvottelija Harri Laurikan twitter-tilillä.
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.