p

Oceana: Ensi viikolla ministerit päättävät Itämeren kalastuskiintiöistä


Suomea Luxemburgin neuvotteluissa edustaa hiljattain nimitetty maatalous- ja metsätalousministeri Petteri Orpo

Suomi on yhdessä muiden EU:n jäsenvaltioiden kanssa sitoutunut saavuttamaan kalakantojen hyödyntämisessä kestävän enimmäistuoton tason ensi vuodesta alkaen. Tämä päätös oli suuri voitto sekä meriympäristölle että kestävälle kalastukselle sillä se mahdollistaa Euroopan kalakantojen tilan palauttamisen. Suomi oli yksi niistä maista, jotka olivat viemässä läpi tätä päätöstä.

Päätöksen toimeenpano ja kestävän tuoton saavuttaminen tulee vaatimaan suuria leikkauksia tiettyjen lajien  saalismäärissä, kuten läntisen turskan ja Suomenlahden lohen. Toisaalta joidenkin lajien saalismääriä voidaan kasvattaa jopa huomattavastikin, kuten Pohjanlahden silakan. Petteri Orpo eurooppalaisine kollegoineen kokoontuu ensi maanantaina ja tiistaina sopimaan Itämeren ensi vuoden kalastuskiintiöistä.

Oceana odottaa ministerien kantavan vastuunsa ja vievän läpi myös suuret leikkaukset kiintiöissä, jotta yhdessä sovitut tavoitteet kalakantojen tilan parantamiseksi saavutetaan. Ministeri Orpo on aiemmissa kannanotoissaan todennut, kansainvälisen merentutkimusneuvoston antaman tieteellisen neuvon mukaisesti, komission ehdottaman Itämeren pääaltaan ja Pohjanlahden lohikiintiön pienentäminen olevan merkittävä askel Suomen tavoittelemaan suuntaan. Nähtäväksi jää mikä Suomen kanta on Suomenlahden lohen osalta, jolle komissio ehdottaa 23% leikkausta, jotta kannan kalastuspaine saataisiin kestävälle tasolle.

”Odotamme, että Suomi ottaa edelläkävijän roolin ympäristön kannalta kestävämmän kalastuksen puolustajana Itämerellä ja Euroopassa.Siksi kehotamme ministeri Orpoa noudattamaan tieteellisiä neuvoja ensi viikolla, kun kalastuskiintiöistä päätetään, sanoo Hanna Paulomäki, Oceanan Itämeritoimiston johtaja.

Lähde: Oceana
Kuva: Turska (Gadus morhua). Mölle, Ruotsi. © OCEANA/ Carlos Minguell

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.