p

Nestetasapaino vaikea säilyttää äärimmäisen kuumassa, kuivassa ja tuulisessa säässä


Ihminen voi selviytyä äärimmäisen kuumissa, kuivissa ja tuulisissa olosuhteissa vain jos iholta jatkuvasti haihtuu runsaasti vettä. Nestetasapainon säilyttäminen muodostuu kuitenkin erittäin suureksi ongelmaksi.


Australian Melbournessa "Mustana lauantaina" 7.2.2009 ilman lämpötila oli 46 astetta, tuulen nopeus 20 m/s, ja suhteellinen kosteus alle 5 %. Melbournen yliopisto ja Ilmatieteen laitos tutkivat tilannetta käyttämällä ihmisen lämpötalouden laskentamallia. Perinteisesti käytetyt helteen tukaluutta kuvaavat indeksit aliarvioivat tilanteen vaativuutta.

"Jotta kehon sisäosien lämpötila ei nousisi vaarallisen korkeaksi, iholta pitäisi haihtua vettä 1,4 kg tunnissa. Tämä edellyttäisi kuitenkin niin runsasta hikoilua, että ihminen ei voi ylläpitää sitä pitkään vaan ajautuu lopulta nestehukkaan", kertoo tutkimusprofessori Timo Vihma. Kun haihdunta iholta lakkaa, kovalla tuulella ei enää ole vilvoittavaa vaikutusta vaan se vain lisää lämmön siirtymistä kuumasta ilmasta viileämpään ihmiskehoon, ja elimistö ajautuu hypertermiaan eli liikalämpöisyyden tilaan noin 15 minuutissa.

Olosuhteiden vaativuutta lisäsivät pensas- ja metsäpalot, joiden vaikutuksesta ilmassa oli paljon savua.

Lähde: Ilmatieteen laitos
Kuva: Stockvault

Julkaissut: Kalle


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.