p

Ilmastotieteen kuumin raportti viimeistellään ratkaisujen keskellä


Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC avaa tänään Kööpenhaminassa viikon pituisen kokouksen, jossa koostetaan maailman tiedeyhteisön pääviestit hallituksille ilmastonmuutoksen nykytilasta ja sen torjumisesta.

Kokouksen tulos, IPCC:n viidennen arviointiraportin yhteenveto, julkaistaan sunnuntaina 2.11. klo 12 Suomen aikaa tiedotustilaisuudessa Kööpenhaminassa.

“Raportti päivittää tiedot siitä, miten ilmastonmuutos etenee, miltä vaihtoehtoiset tulevaisuutemme näyttävät ja mitä asialle on tehtävissä”, kertoo Greenpeacen ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen.

Tanskan valinta kokouksen isäntämaaksi tuo kaksi raportista löytyvää teemaa läheiseksi: mannerjäätikköjen kiihtyvän sulamisen sekä ilmastonmuutoksen ratkaisut.
Grönlannin mannerjäätikköä. Kuva: UN Photo/Mark Garten
”Grönlannin mannerjään nopea sulaminen on todella huolestuttavaa. IPCC arvioi sulamistahdin noin kuusinkertaistuneen yhdessä vuosikymmenessä”, muistutti Kosonen.

Toivoa IPCC:n viidennessä arviointiraportissa antaa globaali uusiutuvan energian läpimurto, joka edellisessä raportissa vuonna 2007 ei vielä näkynyt.

”Vuodesta 2005 vuoteen 2012 tuulivoima viisinkertaistui ja aurinkopaneelien määrä 25-kertaistui. Mikä tärkeintä, uusiutuvan energian hinnat ovat laskeneet nopeasti ja suunta jatkuu”, toteaa Kosonen.

Tanskassa tuulivoima tuottaa jo kolmanneksen maan sähköstä. Suurin osa voimaloista on kansalaisten omistamia. Jo kahden vuosikymmenen päästä, vuonna 2035, maa aikoo tuottaa kaiken sähkönsä ja lämpönsä uusiutuvalla energialla. Vuoteen 2050 mennessä uusiutuvilla kulkee myös liikenne.

Greenpeace osallistuu IPCC:n kokoukseen pitkäaikaisena tarkkailijajäsenenä. Suomesta paikalla ovat ilmasto- ja energiavastaava Kaisa Kosonen sekä Kiinan energiapolitiikan asiantuntija Harri Lammi.

Julkaissut: Kalle


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.