p

Gallup: Joka toinen kannattaa nopeaa soidensuojelua


Enemmistö kantansa ilmaisseista suomalaisista nopeuttaisi soidensuojelua. Lähes puolet (48 %) kannattaa soidensuojeluohjelman toteuttamista viipymättä. Reilu neljännes (28 %) on eri mieltä ja lähes neljännes (23 %) ei osannut sanoa kantaansa.


Alueellisesti suurin kannatus soidensuojeluohjelman nopealle toteuttamiselle on Länsi-Suomessa, jossa peräti 56 prosenttia vastanneista ottaa kantaa soidensuojeluohjelman puolesta. Länsi-Suomessa, johon myös Pohjanmaa kuuluu, on myös eniten soita ja turpeen kaivuuta haittoineen näkyvissä.

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasosen omassa puolueessa Kokoomuksessa suhteutuminen soidensuojeluohjelman toteuttamiseen oli tasaista. Kokoomuksen vastaajista soidensuojeluohjelman viipymättä toteuttamisen puolesta on 35 %, 36 % vastaan ja 29 % ei osaa sanoa kantaansa. Puolesta tai vastaan kantansa ilmaisseista myös Vasemmistoliiton, SDP:n, RKP:n ja Perussuomalaisten kannattajien enemmistö on soiden nopean lisäsuojelun kannalla. Liikkuvista äänestäjistä noin puolet (48 %) kannattaa soidensuojelua. 

Tiedot käyvät ilmi Suomen luonnonsuojeluliiton Taloustutkimus Oy:llä teettämästä kyselystä. Vastaajille esitettiin seuraava kysymys: "Tuore ympäristöministeri Grahn-Laasonen keskeytti soidensuojeluohjelman etenemisen. Monien tahojen mielestä se vaarantaa suoluonnon säilymisen. Pitäisikö soidensuojeluohjelma mielestänne toteuttaa viipymättä? "Taloustutkimus Oy:n puhelimitse toteuttamaan tutkimukseen vastasi 752 suomalaista nyt kuluneen viikon tiistaista torstaihin, 21.-23.10.2014. Kohderyhmänä olivat 15-79 -vuotiaat suomalaiset Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Virhemarginaali koko aineistossa on max. 3,5 prosenttia.

Suomen luonnonsuojeluliiton verkkosivuilla olevan suovetoomuksen on alle viikossa allekirjoittanut lähes 10 000 henkilöä. Vetoomuksessa vaaditaan hallitusta toteuttamaan soidensuojeluohjelma viivytyksettä ja perumaan turpeen veronkevennys.

Suomen luonnonsuojeluliitto osallistuu myös YK-päivänä 24.10. ympäristö- ja rauhanliikkeiden yhteiseen mielenosoitukseen Helsingissä.

Soidensuojeluohjelman toteutuksen on arvioitu maksavan noin 100 000 euroa tulevan neljän vuoden aikana. Varat siihen ovat mukana valtion budjettikehyksessä. Hinta olisi vuositasolla sama kuin hallituksen vastikään päättämä turpeen vuosittainen veronalennus. Tämä noin 24 miljoonan euron lisäveroale nostaisi fossiilisen turpeen tuet nykyisestä noin 129 miljoonan eurosta noin 153 miljoonaan euroon. Turpeen valtiontuki on OECD:n määritelmän mukainen ympäristölle haitallinen tuki, joka tulisi lakkauttaa.

Lähde: SLL

Julkaissut: Kalle


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.