p

EU:n tavoitteet heikko avaus ilmastoneuvotteluihin


Euroopan johtajien aamuyöllä sopimat ilmasto- ja energiatavoitteet vuodelle 2030 jäivät laihoiksi. Energiatehokkuustavoitetta laskettiin viime metreillä 30 prosentista 27 prosenttiin. Tämä on heikko avaus kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin, eikä kuvasta sitä ilmastokriisin vakavuutta ja kiireellisyyttä, josta ilmastotutkijat ovat pitkin vuotta varoitelleet.


 “Onneksi tavoite kirjattiin lopulta Suomen kannan vastaisesti minimitavoitteeksi niin, että sen parantaminen myöhemmin on mahdollista. On selvää, että EU:n täytyy pystyä parempaan ennen ensi vuonna solmittavaa Pariisin sopimusta”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energiakampanjointsija Kaisa Kosonen.

 “Uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden surkeat tavoitteet ovat lähinnä huono vitsi. Niiden toteutuminen hidastaisi Euroopan energiajärjestelmän modernisointia. On selvää, että kestävän energian täytyy kasvaa seuraavan 15 vuoden aikana paljon näitä niin kutsuttuja tavoitteita nopeammin”, jatkaa Kosonen.

Heikot tavoitteet ovat menetetty mahdollisuus luoda Euroopalle puhtaan teknologian markkinoita ja työpaikkoja. Euroopan ammattiyhdistysliikkeiden mukaan (1), vahvemmilla tavoitteilla olisi luotu lähes miljoona uutta työpaikkaa.

 “Suomessa on paljon puhetta cleantechistä, mutta käytännössä Stubbin hallitus on toiminut cleantech-markkinoiden luomista vastaan, vastustamalla vahvoja, sitovia tavoitteita. Puheiden ja tekojen välillä on ammottava aukko”, Kosonen painotti.

Greenpeace ja muut ympäristöjärjestöt esittivät EU:lle huomattavasti korkeampia tavoitteita, vähintään 55 prosentin päästövähennyksiä, 45 prosentin uusiutuvan energian tavoitetta ja 40 prosentin energiatehokkuustavoitetta.

 (1) Guardian (22.10.) Weak EU 2030 climate deal risks nearly a million jobs, warn unions »»


Julkaissut: Kalle


0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.