p

YK:n pääsihteerin huippukokouksen toivotaan vauhdittavan ilmastoneuvotteluja

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon järjestää ilmastohuippukokouk-sen 23. syyskuuta New Yorkissa. Kokous ei ole osa virallista ilmastoneuvotteluprosessia, mutta sen tavoitteena on vahvistaa poliittista tukea uudelle ilmastosopimukselle, joka on määrä solmia Pariisissa joulukuussa 2015.

Huippukokous on ensimmäinen kerta Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen, kun valtioiden päämiehet kokoontuvat keskustelemaan ilmastonmuutoksesta: huippukokoukseen odotetaan päämiestason edustusta yli 120 valtiosta. Suomea New Yorkissa edustavat presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja.

Kokouksesta odotetaan merkittäviä uusia rahoitus- ja päästövähennyssitoumuksia ja kansainvälisiä aloitteita. Sitoumuksia voivat antaa ja aloitteissa olla mukana valtioiden lisäksi yritykset, rahoituslaitokset ja järjestöt.

"Jotta ilmaston lämpeneminen voidaan pitää alle kahdessa asteessa, tarvitaan ennakkoluulottomia ja kunnianhimoisia toimia laajalti yhteiskunnassa. Valtioiden sitoumukset ja lainsäädäntö ovat tietenkin ensisijaisia, mutta niiden lisäksi tarvitaan myös esimerkiksi kaupunkien, yritysten ja eri sektoreiden vapaaehtoisia toimia. Ilmastosopimuksessa on viime aikoina pyritty lisäämään tällaisten aloitteiden näkyvyyttä ja tukea niille. Hienoja suomalaisia aloitteita ovat esimerkiksi Kohti hiilineutraalia kuntaa (HINKU) -hanke, Kuntien ilmastokampanja, Energiaviisaan rakennetun ympäristön aika (ERA17) -toimintaohjelma  ja Climate Leadership Council", pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä sanoo.

Yhdeksi huippukokouksen keskeiseksi teemaksi noussee ilmastotoimien rahoitus, erityisesti vuonna 2010 ilmastosopimuksen alle perustetun Vihreän ilmastorahaston (Green Climate Fund) pääomittaminen. Sitoumusten lisäksi kokouksessa annetaan julkilausumia eri teemoista. Esimerkiksi Maailmanpankki on tuonut huippukokoukseen julistuksen siitä, että kasvihuonekaasupäästöille tulisi saada maailmanlaajuisesti hinta. Suomen valtio ja suuri osa suomalaisesta elinkeinoelämästä tukevat julistusta.
Lähde: YM
Kuvassa: Ban Ki-moon / Kuva:  Wikipedia

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.