Ilmatieteen laitoksen SILAM-leviämismallin sovelluksiin sisältyy myös alailmakehän otsonin muodostuminen ja kulkeutuminen. Tämän vuoden otsonin seurantakaudella malli on osoittautunut toimivaksi. Malli ennusti korkeita otsonipitoisuuksia, jotka myös mitattiin tausta-asemalla kaukokulkeutumisepisodin aikana.
Toukokuun lopun lämpimän ja aurinkoisen jakson aikana otsonipitoisuudet kohosivat Ilmatieteen laitoksen otsonia mittaavilla tausta-asemilla Suomessa. Pitoisuushuippu saavutettiin toukokuun 19 päivän iltapäivällä Kaakkois-Suomessa, missä paikallisella Virolahden asemalla mitattiin pitoisuudeksi 177 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Pitoisuus yltää miltei EU:n määrittelemälle tiedotuskynnyksen (180 mikrogrammaa kuutiossa) tasolle. Tiedotuskynnyksen ylittyessä väestölle on kerrottava korkeista pitoisuuksista ja annettava ohjeita varotoimenpiteistä. Näin korkeat pitoisuudet ovat Suomessa hyvin harvinaisia.
Malli ennusti pitoisuudet hyvin
SILAM-leviämismalli ennusti kohonneet pitoisuudet oikein jo 48 tuntia ennen episodin alkua. Malli myös vahvisti ennusteen ja tarkensi sitä 24 tuntia ennen mittaamista. Mallin antamat tulokset osoittivat, että otsonipitoisuudet alkoivat kohota kaksi päivää ennen episodia Moskovan ympäristössä, mistä kaakkoistuuli lähti kuljettamaan ajoneuvojen ja teollisuuslaitosten suuria päästöjä. Päästöpilvi kulki vielä Pietarin kaupungin yli ja kulkeutui sieltä kohti Suomea. Näiden kahden päivän aikana kemialliset reaktiot kohottivat otsonin ja aerosolihiukkasten pitoisuuksia ilmamassassa.
SILAM on kytketty säänennustusmalleihin ja käyttää Euroopan päästötietokantaa. SILAMissa on yksityiskohtainen valokemiaosa, jossa on noin 80 ilmakemiallista reaktiota. Mallia on kehitetty otsonipitoisuuksien laskemiseen.
Lähde: Ilmatieteen laitos
SILAM-malli onnistui otsonipitoisuuksien ennustuksessa
Reviewed by Kalle
on
syyskuuta 03, 2014
Rating: 5

Tilaa:
Lähetä kommentteja
(
Atom
)
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.