p

Nuorilta viestiä Suomenlahden suojeluun

Ryhmä Itämerestä huolestuneita nuoria Suomesta, Virosta ja Venäjältä on koonnut ehdotuksia Suomenlahden suojelemiseksi. Video "We Love the Gulf of Finland" ja yli 30 kohdan lista ehdotuksista luovutetaan Pietarissa 19.-20.9. vietettävän "Gulf of Finland - Area of Cooperation" -festivaalin yhteydessä kolmen maan Suomenlahti-vuoden kansalaisvaltuuskuntien jäsenille. Ehdotukset on koottu julistukseksi.
Kuvakaappaus videolta
Nuoria huolestuttavat muun muassa Itämeren roskaantuminen, rehevöityminen ja öljyonnettomuudet. Maataloutta kannustetaan rajoittamaan typpi- ja fosforilannoitteiden käyttöä ja tutkijoita julkaisemaan selkokielisiä tutkimustuloksia Itämerestä. Viranomaisia pyydetään markkinoimaan kestäviä toimintatapoja ja julkisuuden henkilöitä toimimaan roolimalleina. Toimenpide-ehdotukset on osoitettu niin päättäjille, elinkeinoelämälle, kouluille kuin yksittäisille ihmisillekin.

Suomesta Pietariin lähtee kuusi nuorta. Julistuksen tekemiseen osallistunut Venla Tiilikainen Helsingistä on innoissaan tulevasta matkasta. "Hyvä yhteishenki näkyi jo kesällä julistusta suunniteltaessa, joten on hienoa päästä yhdessä Pietariin," Venla Tiilikainen sanoo. Pietarissa kansalaisvaltuuskuntien isäntinä toimivat Pietarin ja Leningradin alueen kuvernöörit Georgi Poltavtsenko ja Aleksandr Drozdenko. Suomen kansalaisvaltuuskuntaa kokouksessa edustaa Matti Vanhanen.

Ideoita suojeluun kerättiin alkuvuonna Suomen, Venäjän ja Viron usealta sadalta lapselta ja nuorelta. Valtaosa ehdotuksista tuli Venäjältä ja niitä saatiin niin päiväkoti-ikäisiltä kuin lukiolaisiltakin. Lopulliset ehdotukset koostettiin heinäkuussa järjestetyllä leirillä Helsingin Vuosaaressa, jonne osallistui kolmisenkymmentä 14-21-vuotiasta nuorta kolmesta eri maasta.

"Leirin ohjelmaan kuului julistuksen valmistelun lisäksi paljon keskustelua ympäristöaiheista," kertoo WWF Suomen ympäristökasvattaja Sanna Koskinen. "Aluksi pelkäsimme yhteisen äidinkielen puuttumisen olevan ongelma, mutta nuorten yhteistyö toimi upeasti."

Julistuksen valmistelun ovat mahdollistaneet WWF Suomi, Luonto-Liitto, Suomen biologian ja maantieteen opettajien liitto (BMOL), Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja nuorisoasiainkeskus, Pietarin vesilaitoksen Vodokanalin Lasten luontokeskuksen nuorisojohtajat, kansalaisjärjestö Friends of the Baltic, Baltic Fund for Nature -säätiö, Ekologis-biologinen keskus Krestovski Ostrov sekä Tallinnan luontokoulu.
Suomenlahti-vuosi 2014

Nuorten julistus Suomenlahden suojelemiseksi toteutettiin osana Suomenlahti-vuoden ympäristökasvatusohjelmaa. Suomenlahti-vuoden ympäristökasvatustyöhön osallistuu Suomessa noin 50 eri organisaatiota.

Suomenlahti-vuosi 2014 on Suomen, Viron ja Venäjän yhteinen teemavuosi Suomenlahden tilan parantamiseksi. Ympäristökasvatuksen lisäksi vuosi koostuu laajasta tutkimusyhteistyöstä ja yleisötapahtumista.  Vuoden yhtenä tavoitteena on julkaista Suomen, Viron ja Venäjän ympäristöministeriöiden yhteiset linjaukset keskeisistä keinoista Suomenlahden tilan parantamiseksi. Teemavuotta koordinoi SYKE.
We Love the Gulf of Finland

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.