![]() |
Petteri Taalas. Kuva: Antoni Halas |
Perusfaktat ilmastonmuutoksesta ovat olleet tiedossa jo 1980-luvulla, jolloin IPCC:n toiminta käynnistyi. Päättäjien laiva on kääntynyt hitaasti, mutta tällä hetkellä lähes kaikki valtionpäämiehet suhtautuvat vakavasti ilmastonmuutoksen tuottamaan uhkaan. Silti päästöjen kehitys jatkaa kasvuaan, ja uusia liuskeöljy- ja kaasuvaroja otetaan käyttöön jo olemassa olevien fossiilisten lähteiden rinnalla. Maailmantalous jatkaa kasvuaan, ja kuluttavan keskiluokan määrä lisääntyy ennätyksellistä vauhtia. Samalla tekniset mahdollisuudet päästöjen vähentämiseksi ovat kehittyneet, ja niiden kustannukset alentuneet.
IPCC-raportin tuottama tieto on tärkeää eri yhteiskunnan toimijoille. Vähäpäästöisille energiateknologioille on kasvavaa kysyntää mm. EU:n tiukentaessa omia päästövähennystavoitteitaan. IPCC-raportin viesti on selvä: tarvitaan energian säästöä, hiilen talteenottoa, bioenergiaa, muuta uusiutuvaa energiaa, lisää ydinvoimaa sekä metsien hiilinielun tehostamista. Maailman ravinnontuotanto kokee muutoksen, ja ravinnon tuottamisesta kasvavalle ja enemmän kuluttavalle väestölle on tulossa merkittävä haaste. Pohjoisilla alueilla kasvukausi on pitenemässä, kun taas useilla alueilla kuivuus, haihdunnan lisääntyminen ja jäätiköiden sulaminen tulee vaikeuttamaan maatalousolosuhteita ja pahimmillaan johtamaan konflikteihin ja pakolaisuuteen.
IPCC-raportin marraskuussa 2014 ilmestyvä yhteenveto poliittisille päätöksentekijöille tarjoaa hyvän pohjan loppuvuosina 2014 Limassa ja 2015 Pariisissa käytäviin ilmastoneuvotteluihin. EU pyrkinee 40 % päästövähennykseen 2030 mennessä, USA 17 % päästöjen vähennykseen ja Kiinankin odotetaan ryhtyvään toimeen päästöjen kasvun hidastamiseksi. Odotukset ovat korkealla, mutta Kööpenhaminan mahalasku on myös mielessä matkalla Pariisiin. Menestykseen tarvitaan politiikkoja, joiden perspektiivi on paljon pidempi kuin vaalikausi. Kyse on ihmiskunnan hyvinvoinnista sukupolvien aikaskaalassa.
Petteri Taalas
Pääjohtaja, Ilmatieteen laitos
Lähde: Klimaatti
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.