p

Filippiinien ilmastoneuvottelija Arktiksella: ilmastonmuutos on pysäytettävä

Pohjoisen jäämeren merijään lähestyessä vuosittaista minimiään Filippiinien ilmastokomissaari Yeb Saño on sulavan merijään reunalla. Saño on Arktiksella Greenpeacen aluksella, ja hän vaatii maailman johtajia ryhtymään toimiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi YK:n New Yorkin ilmastohuippukokouksessa 23. syyskuuta.
Filippiinien ilmastoneuvottelija Yeb Saño Huippuvuorten pohjoispuolella merijäällä 8. syyskuuta 2014. (Copyright: Greenpeace/Christian Åslund)

“Olen syntynyt yli 8 500 kilometriä pohjoisnavasta, ja silti olen saanut huomata, että minun ja maani tulevaisuus on sidoksissa sulavan Arktiksen kohtaloon”, Saño sanoi puhuessaan merijäällä Huippuvuorten pohjoispuolella. “Tiede kertoo selkeästi, että ilmastonmuutos saattaa merkitä entistä voimakkaampia sääilmiöitä entistä useammin. Filippiinien kaltaiset maat saavat tuntea ilmastonmuutoksen välittömät seuraukset. Vetoan maailman johtajiin, jotka kokoontuvat YK:n ilmastohuippukokoukseen New Yorkiin, että he leikkaavat ilmastonmuutosta aiheuttavien fossiilisten polttoaineiden päästöjä”, Saño sanoo.

Naderev “Yeb” Saño on Filippiinien ilmastonmuutoskomissaari ja pääneuvottelija YK:n ilmastoneuvotteluissa (UNFCCC). Saño sai suurta huomiota pidettyään tunteikkaan puheen YK:n ilmastokokouksessa Varsovassa marraskuussa 2013 samaan aikaan, kun taifuuni Haiyan oli tehnyt tuhoa Filippiineillä. Hänestä tuli hetkessä ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivien maiden sanansaattaja.

“Se mitä näen täällä Arktiksella uhkaa kadota lopullisesti. On selvää, että fossiilisten polttoaineiden polttaminen on ilmastonmuutoksen tärkein syy, ja Arktis on tämän ihmisen synnyttämän kriisin keskipisteessä. Jos maailma haluaa välttää ilmastonmuutoksen kaikkein pahimmat seuraukset, meidän on siirryttävä puhtaaseen energiaan ja hylättävä arktisen öljynporauksen kaltaiset hullut hankkeet”, Saño vaatii.

Arktisen merijään laajuuden seitsemän pienintä ennätystä tunnetussa historiassa ovat osuneet viimeiselle seitsemälle vuodelle. Tällä hetkellä merijää ei sula yhtä pieneksi kuin ennätysvuonna 2012, mutta se sulaa suurella todennäköisyydellä vuosien 1981 - 2010 keskiarvoa pienemmäksi. Tämän vuoden merijään pienin laajuus on linjassa viime vuosien aikana tapahtuneen merijään supistumisen kanssa. Pohjoisen jäämeren merijää on pienimmillään näinä päivinä, ja yhdysvaltalainen National Snow & Ice Data Center ilmoittaa tämänvuotisen minimin seuraavina viikkoina.

Yeb Saño on allekirjoittanut Arktisen julistuksen, joka on kymmenen kohdan ohjelma Arktiksen suojelemiseksi. Suomen hallitus tukee arktisessa strategiassaan suojelualueen perustamista pohjoisnavan ympärille ja Arktisen julistuksen on allekirjoittanut myös joukko suomalaisia vaikuttajia.

Yeb Saño on purjehtinut Greenpeacen Esperanza-aluksella Huippuvuorten vesillä, ja hän on laivalla perjantaihin 12. syyskuuta saakka.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.