p

Etätyö vähentää liikenteen ruuhkahuippuja ja ympäristökuormitusta

Etätyö edistää tutkimusten mukaan työhyvinvoinnin lisäksi myös liikenneturvallisuutta. Työmatkaliikenteen vähentyessä liikenneruuhkat tasoittuvat ja liikenne sujuvoituu.

Liikenneruuhkien vähentyessä myös liikenneonnettomuusriskit laskevat. Ruuhkat kuormittavat ympäristöä, joten liikenteen sujuvuudella on ympäristönkin kannalta merkitystä. Etätyö on ympäristöystävällinen valinta, sillä se usein vähentää esimerkiksi yksityisautolla liikkumista normaaliin työpäivään verrattuna, muistuttavat Trafi ja SYKE.

On arvioitu, että etätyöskentely voisi vähentää työmatkaliikenteestä aiheutuvia kasvihuonepäästöjä jopa seitsemällä prosentilla. Haitallisten päästöjen ohella etätyö vähentää liikenteestä aiheutuvaa melua. "Jatkuva liikennemelu voi tutkitusti vaikuttaa ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen", Trafin erityisasiantuntija Outi Ampuja selventää.

Kaupunkiseutujen laajeneminen ja työelämän erikoistuminen pidentävät suomalaisten työmatkoja. Keskimääräinen matka kotoa töihin on linnuntietä mitattuna jo lähes 14 kilometriä. Pisimmät työmatkat tehdään kaupungin läheisellä maaseudulla, missä työmatkojen keskipituus on 19 kilometriä. Kaupunkialueiden ytimissä asuvilla työmatkat sen sijaan jäävät keskimäärin alle 10 kilometriin. "Jopa 75 prosenttia työmatkakilometreistä kuljetaan henkilöautolla, joten etätyössä on merkittävä potentiaali liikenteen ilmastopäästöjen vähentämiseen", ryhmäpäällikkö Ville Helminen SYKEstä sanoo.

Trafi ja SYKE mukana etätyöpäivässä

Tänään 18.9.2014 vietetään jälleen kansallista etätyöpäivää, jossa myös Trafi ja SYKE ovat mukana. Etätyöpäivää on vietetty vuodesta 2011 asti ja siihen liittyneiden organisaatioiden ja työntekijöiden määrä on ollut kasvussa. Arvioiden mukaan Suomi onkin hieman keskimääräistä aktiivisempi etätyömaa muihin Euroopan maihin verrattuna.

Tänä vuonna etätyöpäivän teemana on Työn uusi johtajuus. Teemalla halutaan korostaa, että hyvän esimiestyön ohella etätyö vaatii työntekijältä kykyä oman työn johtamiseen ja monimuotoiseen yhteisöllisyyteen.

Lisätietoja osoitteessa www.etatyopaiva.fi.  Etätyöpäivän kuulumisia voi seurata myös Facebookissa www.facebook.com/kansallinenetatyopaiva ja Twitterissä hashtagilla #etatyopaiva.

Lähde ja kuva: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.