p

SYKE kerää havaintoja hohtavasta levästä

Suomen ympäristökeskuksen tutkijat havaitsivat paikallisen, mutta poikkeuksellisen runsaan Alexandrium ostenfeldii -panssarisiimalevän kukinnan Ahvenanmaan Föglössä alkuviikosta. Myrkyllisiä yhdisteitä tuottavan panssarisiimalevän esiintymistä Itämerellä tutkitaan. Jokainen vesillä liikkuva voi ilmoittaa havainnoistaan SYKEn leväpuhelimeen.

A. ostenfeldii -panssarisiimalevän valaisemaa merta yöllä
(Kuva: Daniel Eriksson) 
"Panssarisiimalevä Alexandrium ostenfeldii tuottaa keskushermostoon vaikuttavia myrkyllisiä yhdisteitä, jotka voivat leväkukintojen aikaan kertyä muihin eliöihin kuten simpukoihin", kertoo erikoistutkija Anke Kremp Suomen ympäristökeskuksesta.

Myrkkyä sisältävien merenelävien syöminen voi olla ihmisille haitallista, minkä vuoksi tämän kaltaisten levien esiintymistä ja myrkkyjen määrää seurataan muun muassa valtamerten simpukanviljelysalueilla.

Runsaana esiintyessään A.ostenfeldii voi aiheuttaa bioluminesenssi-ilmiön, jonka seurauksena merivesi hohtaa pimentyvässä illassa kirkkaan turkoosina. Bioluminesenssin voi havaita parhaiten noin tunnin kuluttua auringonlaskusta. Päivällä erittäin runsas A. ostenfeldii -kukinta voi näkyä veden värjäytymisenä punertavaksi.
A. ostenfeldii -panssarisiimalevää vedessä päivällä (Kuva: Elin Lindehoff)
Pohjois-Itämerellä kukintoja on havaittu Ahvenanmaan sekä Tammisaaren saaristoissa. Lajin ekologiaa sekä sen tuottamien hermomyrkkyjen esiintymistä on tutkittu vuodesta 2007 alkaen Föglössä, Ahvenanmaalla.

SYKEn tutkimusryhmä on kiinnostunut bioluminesenssihavainnoista jälleen tänä kesänä. Lämpimissä vesissä viihtyvän lajin kukinnan huiput ovat yleensä loppukesästä matalissa merenlahdissa.

Bioluminesenssi-havainnoista voi ilmoittaa SYKEn leväpuhelimeen (puh. 0295 251 373, ma-pe klo 13-15).

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.