p

Suomen luonnon päivänä yli 80 yleisötapahtumaa

Valtakunnallista Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 30.8.2014. Päivän ideana on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. Suomen luonnon päivänä järjestetään retkiä ja tapahtumia ympäri Suomea jokaiselle luonnosta kiinnostuneelle.  Pääjuhlaa vietetään Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa.

Koululaisille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua päivän viettoon päivää edeltävällä viikolla. Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä lähetti kaupunkinsa oppilaitoksille kirjeen, jossa hän kehottaa kouluja osallistumaan päivän viettoon: "Suomen luonto on yksi maailman kauneimmista. Luonto on Espoossakin vielä lähellä. Annetaan sen elää meissä."

Yksi Suomen luonnon päivän uusi teema on trendikäs villiruoka, onhan syyskesä marjoineen ja sienineen villiruoan kulta-aikaa. Myös hortoilu eli villiyrttien keruu jatkuu ruska-aikaan saakka. Kumppanina on suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO-säätiö, jonka villiruokalähettiläs Sami Tallberg pitää viikonloppuna villiruokatyöpajaa Pyhä-Luoston kansallispuistossa. ELO-säätiö käynnistää lisäksi Suomen luonnon päivänä koulujen villiruokaviikot ja viettää kumppaneineen Suomen luonnon päivää villiruokateemalla.

Luonnonsuojeluliitto ja Ekokem haluavat mahdollistaa myös ikäihmisten luontoon pääsyn. Suomen luonnon päivänä palvelutalo Hopeakuun asukkaat Espoossa viedään retkelle lähialueen luontoon asiantuntijan opastuksella. Lisäksi päivän alla julkaistaan Pappa pitkospuille, mummo marjaan -opas, jonka avulla jokainen voi suunnitella piristävän luontohetken iäkkäille läheisilleen.

Suomen luonto ja luonnon päivä ovat eräs Radio Suomen kesän pääteemoista, ja itse päivänä 30. elokuuta kuullaan kuusi tuntia suoraa luontolähetystä Suomen luonnon päivän valtakunnallisesta pääjuhlasta Suomen luontokeskus Haltiasta. Myös yleisöllä on mahdollisuus osallistua radio-ohjelman tekoon.

Luonnosta voi nauttia monella tapaa

Suomen luonnon päivänä on tarjolla yli 80 kesäisen mukavaa tapahtumaa eri puolilla Suomea Akaasta Äkäslompoloon. Esimerkiksi Metsä tarina -elokuva on nähtävissä Syötteen luontokeskuksessa, Suomen Ladun järjestämälle patikkaretkelle voi osallistua Nurmeksen Peurajärvellä tai Tupalan luomutilalla Hämeenkoskella voi ihailla kyyttöjä metsälaitumella. Suomen luonnon päivän tapahtumat löytyvät Tapahtumat-sivulta »»

Suomen luonnon päivän pääjuhlassa Suomen luontokeskus Haltiassa Espoossa nähdään muiden muassa ministeri Ville Niinistö ja kansallispuistokummi Saimi Hoyer. Päivän aikana on tarjolla muun muassa Marttojen sienineuvontaa, geokätköilyä, kirjallinen iltapäivä, Muumien retkeilykoulu ja Veden perintö -näyttämöteos. Pohjois-Pohjanmaalla järjestetään valtakunnallinen Geologian päivän seminaari osana Suomen luonnon päivän viettoa.

Elokuun viimeinen viikonloppu soveltuu hyvin Suomen luonnon juhlistamiseen. Retkeilyä voi harrastaa niin marjastuksen kuin sienestyksen parissa, bongailla etelään paluumuuttavia lintuja, käydä nauttimassa kesän viimeisistä uintiretkistä tai järjestää luontopolku lempimetsään. Kahvihetki tai eväsretki pihapiirissä voi olla myös tapa iloita luonnossa olosta.

Suomen luonnon päivän viralliset järjestäjät ovat Suomen ympäristökeskus, Suomen luonnonsuojeluliitto, Metsähallituksen luontopalvelut ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto. Edellisvuoden tapaa päivää on rakentamassa yli 60 tapahtumajärjestäjää kyläyhdistyksistä ministeriöihin.

Merkitse Suomen luonnon päivä 30.8.2014 kalenteriisi

Seuraa meitä

Lähde: SYKE

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.