p

Suomen luonnon päivän pääjuhla vietetään Suomen luontokeskus Haltiassa 30.8.

Suomen luontokeskus Haltiassa vietetään lauantaina 30.8. Suomen luonnon päivän valtakunnallista pääjuhlaa. Suomen luonnon päivää vietetään nyt toista kertaa, ja tapahtumia on eri puolilla Suomea. Pääjuhlassa on luvassa monipuolinen tapahtuma, jonka laajasta ohjelmatarjonnasta voi kukin räätälöidä itsensä näköisen elämyspäivän. Tarjolla on paljon ilmaista ohjelmaa luontoretkistä kulttuurielämyksiin, minkä lisäksi Haltian näyttelyihin on Suomen luonnon päivänä vapaa pääsy. Juhlapäivän avaa ja lipun kohottaa salkoon kello 11 ympäristöministeri Ville Niinistö yhdessä kansallispuistokummi Saimi Hoyerin kanssa.
Haltia elokuussa 2013. Kuva: Metsähallitus / Aura Piha
Espoon Nuuksiossa sijaitseva Haltia ja sen lähiluonto ovat pullollaan ohjelmaa juhlapäivän aamusta iltaan. Ohjelmatarjonnassa on huomioitu erityisesti perheet. Lasten kanssa voi lähteä Haltian lähiluontoon Muumien retkeilykouluun, jonka rastit ovat kierrettävissä myös lastenvaunujen kanssa. Jos lähipolulla syttyy kipinä lähteä pidemmälle retkelle, voi toiveiden mukaan laaditun retkiehdotuksen noutaa eräkirjailija Jouni Laaksonen retkivastaanotolta. Espoolaiset marttayhdistykset opettavat lapsille kädentaitoja askarrellen ympäristöystävällisistä materiaaleista.

Myös kulttuurinystäviä hemmotellaan. Suomen luonnon päivän pääjuhlan taiteellisena kruununa säteilee poikkitaiteellinen Veden perintö -näyttämöteos, jossa elokuva, nykytanssi ja kansanmusiikki sulautuvat yhteen. Teos käsittelee kolmen taiteilijan vuoropuhelun kautta ekologisia kysymyksiä, kun tanssija Virva Talosen koreografia yhtyy ohjaaja Petteri Saarion luomaan upeaan videokuvaan ja Veera Voiman laulu keskustelee elokuvan veden äänimaailman kanssa.

Toimittaja Minna Pyykön haastateltavina ovat tämän hetken kiinnostavimmat eräkirjailijat. Tuoreita teoksiaan esittelevät Lapsiperheen retkioppaan julkaissut Jouni Laaksonen, elämyksellisen sienestämisen asiantuntijat Saimi Hoyer ja Petri Salmela sekä erägourmet´n ekspertti Piritta Kantojärvi. Paikalla Haltiassa ovat myös luontokertomuksia sarjakuvan keinoin kertovat Jarkko Vehniäinen (Kamala luonto) sekä Tuuli Hypén (Nanna, Veikan metsäretki) uutuusteostensa kanssa. Pitkän linjan luontokirjailija Jorma Luhta julkistaa Suomen luonnon päivänä Haltiassa uutuusteoksensa Vaeltajat.

Haltiassa on esillä taitavimpia näytteitä suomalaisen luonnon kuvaamisesta. Luontokuvaaja Hannu Hautala esittelee Haltiassa esillä olevaa elämäntyönäyttelyään Metsän poika. Juhlapäivän sinetöi hiljattain Kiinassa palkittu dokumentti Metsän tarina, jonka esittelee elokuvan tuottaja Marko Röhr.

Parhaita tapoja juhlia suomalaista luontoa on lähteä metsäretkelle, mihin tarjoutuu Suomen luonnon päivänä erinomaisia tilaisuuksia. Suomen latu ja Martat järjestävät geokätköilyretkiä, joilla voi ”purkkien” etsimisen lomassa valmistautua alkavaan sienisesonkiin, sillä geokätköt on piilotettu otollisille sieniapajille. Parhaat vinkit sienisaaliin hyödyntämiseen voi noutaa Marttaliiton järjestämästä sienineuvonnasta. Juhlatunnelmaa ovat rakentamassa myös Haltian yhteistyöyrittäjät, jotka tuovat Haltian tapahtumakentälle muun muassa kotakeittiön herkkuja ja puhallusputkiammuntaa.

Juhliin voi saapua suoralla bussiyhteydellä Helsingin keskustasta. Haltia-bussi lähtee Kiasman edestä kello 9.30, 11.30 ja 13.45. Paluubussit lähtevät Haltiasta kello 10.15, 13.00 ja 14.30. Lisäksi bussi 85(A) liikennöi säännöllisesti Espoon keskuksesta.

Suomen luonnon päivää juhlitaan eri puolilla Suomea

Maamme ainutlaatuista luontoa juhlitaan tänä vuonna toista kertaa. Päivän ideana on juhlia luontomme tuomaa iloa ja oivaltaa sen hyvinvointia edistävä vaikutus. Samalla luodaan uutta suomalaista kansanperinnettä: tavoitteena on saada Suomen luonnon päivästä virallinen liputuspäivä. Suomen luonnon kunniaksi järjestetään 30. elokuuta yli 80 yleisötapahtumaa ympäri maata. Kaikki voivat osallistua päivän viettoon haluamallaan tavalla ja jakaa kokemuksiaan verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Suomen luonnon päivän aihetunniste sosiaalisessa mediassa on #luonnonpäivä.

Suomen luonnon päivä on Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen luontopalvelujen sekä Biologian ja maantieteen opettajien liiton yhteishanke, johon osallistuu eri alojen toimijoita Martoista ministeriöihin.

Juhlan ohjelma kokonaisuudessaan Haltian sivulla »»

Aikaisemmin aiheesta Ekofokuksessa:
Suomen luonnon päivänä yli 80 yleisötapahtumaa »»

Lähde: Metsähallitus

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.