“Suomelta puuttuu selkeä energiapoliittinen strategia”, totesi valtiovarainministeri Antti Rinne. Samaa mieltä olivat kansanedustajat Lasse Männistö (kok), Antti Kaikkonen (kesk) ja Oras Tynkkynen (vihr).
![]() |
Antti Rinne, Lasse Männistö ja Antti Kaikkonen poseerasivat Paula-jääkarhun kanssa. Kolmikko ilmoitti kannattavansa uusiutuvaan energiaan siirtymistä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. |
Tanskan malli, jossa kaikki sähkö ja lämpö aiotaan tuottaa uusiutuvalla energialla vuonna 2035 ja myös liikennepolttoaineet vuoteen 2050 mennessä, sai poliitikoilta kannatusta.
“Tämän kaltaiset tavoitteet, mitä Tanska on asettanut, ovat järkeviä”, totesi Rinne.
”Onhan se järjetön tilanne, että olemme erittäin riippuvia tuontienergiasta. Yli 80 % siitä tulee Venäjältä. Onko se turvallisuuspoliittisestikaan järkevää? Seuraavassa hallitusohjelmassa tarvitaan suunnanmuutos kohti uusiutuvaa energiaa”, totesi Antti Kaikkonen.
Ydinvoiman Rinne ja Männistö näkivät sen välimenokauden ratkaisuna. Tähän Tynkkynen muistutti, että myönteinen päätös Fennovoiman ydinvoimahankkeelle sitoisi 70 vuodeksi.
Suomen energiapolitiikassa puhaltavat nyt uudet tuulet. ”Keskustelu on monipuolistumassa ja poliitikot ovat näkemässä muitakin vaihtoehtoja kuin 1970-luvun totutut, keskitetyt ratkaisut”, totesi Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.
”Uusiutuvalle energialle on vankka kansalaisten tuki ja tämä alkaa näkyä myös puolueiden linjoissa kautta rintaman. Keskustelussa sitouduttiin poistamaan esteitä kansalaisten omalta energiantuotannolta”, Harkki jatkoi.
Sitoutuminen uuteen energiapolitiikkaan mitataan jo syksyllä, kun EU päättää 2030 uusiutuvan energian tavoitteista ja päästövähennyksistä. Suomessa puolestaan tulevat uudelleen harkintaan kaksi ydinvoimalupaa.
”Nämä ovat ne päätökset, joissa kyky tehdä uutta energiapolitiikkaa ja vauhdittaa uusiutuvaa energiaa punnitaan, sillä seuraukset ovat kauaskantoiset”, painotti Harkki.
Lähde: Greenpeace
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.