p

Suomen suurlähettiläs Ottawassa sai Kanadan Greenpeacelta kakun

Greenpeace Canadan edustajat Ottawassa onnittelivat Suomen suurlähettilästä Kanadassa kakun kera keskiviikkona aamupäivällä paikallista aikaa. Suomi saa kiitosta siitä, että on ensimmäisenä valtiona esittänyt, että pohjoisnapaa ympäröiville kansainvälisille vesille on perustettava mertensuojelualue. Ulkoministeri Tuomioja piti ensimmäisen asiaa koskevan puheen vuosi sitten toukokuussa 2013.
Greenpeace Canadan edustajat veivät 4. kesäkuuta 2014 kakun Suomen suurlähetystöön Ottawassa kiitokseksi Suomen aloitteellisuudesta suojelualueen perustamiseksi pohjoisnapaa ympäröivälle merialueelle. (Copyright: Greenpeace)

”Onnittelemme Suomea siitä, että se on edelläkävijä Arktiksen suojelussa. Kanadalaisten suuri enemmistö tukee suuren arktisen suojelualueen perustamista, mutta Kanadan hallitus on kiinnostuneempi vaarallisista öljyhankkeista. Toivomme, että Suomen esimerkki kannustaa Kanadan hallitusta kääntämään kelkkansa”, sanoo Greenpeace Canadan Arktis-kampanjavastaava Jessica Wilson.

Suomi on arktisessa strategiassaan linjannut, että ”kehitetään arktisen alueen suojelualueiden verkostoja sekä erityisesti Pohjoisnapaa ympäröivän, rantavaltioiden talousvyöhykkeiden ulkopuolella sijaitsevan kansainvälisen merialueen suojelua.”

Ulkoministeri Erkki Tuomioja puhui arktisen suojelualueen puolesta ensimmäisen kerran Arktisen neuvoston kokouksessa toukokuussa 2013. Tämän vuoden maaliskuussa myös Euroopan parlamentti otti vastaavan kannan.

Pohjoisnapaa ympäröivä merialue on todettu myös ekologisesti ja biologisesti erityisen arvokkaaksi YK:n biodiversiteettisopimuksen työpajassa, joka järjestettiin maaliskuussa Helsingissä.

”On hienoa, että Suomen hallitus edistää aktiivisesti arktista mertensuojelua. Tämä on myös suomalaisten enemmistön toive. Teot vievät myönteistä Suomi-kuvaa maailmalle tehokkaimmin”, sanoo Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava Tapio Laakso.

Arktiksen suojelulla on sekä suomalaisten että kanadalaisten tuki. Greenpeacen marraskuussa 2013 Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan 69 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Jäämeren luontoa pitää suojella perustamalla suojelualueita. Greenpeace Kanada julkisti tänään torstaina StratComin tekemän mielipidetutkimuksen, jonka mukaan 80 prosenttia kanadalaisista kannattaa pohjoisnapaa ympäröivien kansainvälisten vesien suojelua.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.