p

EU:n energiasuunnitelma ei vähennä tuontiriippuvuutta

Ympäristöjärjestö kehottaa pääministeri Alexander Stubbia ja muita EU-maiden johtajia unohtamaan purukumiviritykset, kun EU:n huippukokous 26.-27.6. käsittelee keinoja parantaa Euroopan energiatur-vallisuutta. Tehokkain keino parantaa Euroopan energiaturvallisuutta on vahvojen tavoitteiden asettaminen uusiutuvalle energialle ja energiansäästölle.

”EU varautuu nyt tuontihäiriöihin Venäjältä, mutta keskustelua dominoi fossiilisten polttoaineiden hankinnan monipuolistaminen. Todellista, pysyvää energiaturvallisuutta Eurooppa pystyy rakentamaan vain energiansäästön ja kotimaisen uusiutuvan energian avulla”, sanoo Greenpeacen ilmasto- ja energiakampanjoitsija Kaisa Kosonen.

EU:n energiaturvallisuus kytkeytyy läheisesti vuodelle 2030 asetettaviin ilmasto- ja energiatavoitteisiin. Greenpeacen julkaisema raportti osoittaa, että vahvojen tavoitteiden avulla fossiilisten polttoaineiden tuontia Venäjältä voitaisiin vähentää jopa 45 prosenttia enemmän kuin komission tammikuussa esittämillä tavoitteilla.

”Ilmasto säästyy ja energian tuontiriippuvuus vähenevät samoilla konsteilla. Samalla luotaisiin työpaikkoja ja kilpailukykyä. Tämä edellyttäisi kuitenkin huomattavasti vahvempia tavoitteita uusiutuvalle energialle ja energiansäästölle, kuin mitä komissio on esittänyt”, jatkaa Kosonen.

Komission oma, julkisuuteen vuotanut tausta-analyysi osoittaa, että 40 prosentin energiatehokkuustavoite vuodelle 2030 tekisi maakaasun tuonnin Venäjältä käytännössä tarpeettomaksi. Komissio on kuitenkin kallistumassa huomattavasti heikomman tavoitteen kannalle.

EU-komission energiaturvallisuudesta tekemän selvityksen mukaan Suomi on energiantuonnissaan erityisen riippuvainen Venäjästä. Maakaasusta 100 % tuodaan Venäjältä. Myös suurin osa hiilestä, öljystä ja uraanista tulee Venäjältä sekä lisäksi osa sähköstä.

Venäjällä on kaasun lisäksi muitakin valttikortteja. Venäjän valtionkorporaatio Rosatom pyrkii Suomeen kaavaillun uuden ydinvoimalan suuromistajaksi ja polttoainetoimittajaksi.

”Venäläisvalmisteisissa reaktoreissa ei käytännössä käytetä muuta kuin venäläistä ydinpolttoainetta. Ukraina on yrittänyt viime vuosina hajauttaa polttoaineen hankintaa omassa venäläisrektorissaan, mutta Rosatom on onnistunut tekemään sen äärimmäisen hankalaksi muuttelemalla polttoaineensa teknisiä ominaisuuksia. Tämä on hyvä Suomessakin muistaa, kun Fennovoiman lupa syksyllä tulee uudelleenharkintaan”, kertoo Greenpeacen energiavastaava Jehki Härkönen.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Stockvault

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.