p

Tutkijat suosittelevat suurimpia leikkauksia turskan saalismääriin vuosiin

Turskan tilasta syvästi huolissaan oleva Oceana kehottaa päättäjiä ottamaan vaarin tieteellisistä suosituksista.


Tänään kansainvälinen merentutkimusneuvosto (ICES) antoi neuvonsa vuoden 2015 saalismääristä Itämerelle, mukaan lukien suurimman leikkauksen turskan sallittuihin saalismääriin vuosiin, ICES:n tutkijoiden raportoitua erityisen huolestuttavasta kehityksestä Itämeren itäisessä turskakannassa. Vaikka kanta on viime vuosina toipunut lähes romahtaneesta tilasta yli biologisesti  turvallisina pidettyjen rajojen, tämän vuoden analyysi osoittaa, että kanta on edelleen erittäin huonossa kunnossa, ja koostuu pääasiassa poikkeuksellisen pienistä, hitaasti kasvavista yksilöistä. Oceana on syvästi huolissaan näistä viimeisimmistä uutisista ja kehottaa päättäjiä kuuntelemaan tarkasti tieteellisiä suosituksia.

“Nämä  huolestuttavat, uudet tiedot turskan tilasta ovat jälleen yksi esimerkki Itämeren huonosta tilasta. Itämerimaiden ja EU:n päättäjien olisi pitänyt herätä jo aikoja sitten ja alkaa toteuttamaan toimia meren tilan parantamiseksi”, sanoi Hanna Paulomäki, Oceanan Itämeriprojektin päällikkö.

Itämeri on suhteellisen yksinkertainen ekosysteemi, ja turskalla, yhtenä tärkeimmistä petoeläimistä, on ensiarvoinen rooli tasapainon ylläpitäjänä. Turskan saalismäärien leikkausten lisäksi tämänpäiväinen ilmoitus sisälsi myös suosituksen, että kilohailin ja silakan (turskan pääasiallinen ravinnonlähde) kalastus on siirrettävä pois turskan ruokailualueilta. Kun kalastusministerit kokoontuvat lokakuussa päättämään kalastusmahdollisuuksista, on tärkeää, että he kuuntelevat ICES tutkijoiden neuvoja.

“Tutkijat eivät tällä pysty määrittämään tarkasti syytä Itämeren turskan heikkoon tilaan, joten on tärkeää, että päätöksentekijät käyttävät varovaisuusperiaatetta asettaessaan saalisrajoituksia” sanoi Magnus Eckeskog, Oceanan kalastusasiantuntija.

Lähde: Oceana
Kuva: Hans-Petter Fjeld / Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.