p

Siisti Biitsi -kampanja alkaa 12.5. koko Suomen rannikon alueella

Pidä Saaristo Siistinä ry:n koordinoiman Siisti Biitsi -kampanjan tarkoituksena on kerätä tietoa Itämeren rantojen roskasta ja siivota rannat kesäkuntoon. Kampanja-aika on 12.5.–25.5.

Toukokuun kahden talkooviikon aikana siivotaan Suomen rannikon rantoja yhteisvoimin. Mukaan on ilmoittautunut yli 70 talkoojärjestäjää, suuri joukko talkoolaisia sekä julkisuuden henkilöitä. Kohteita on tällä hetkellä noin 60. Ilmoittautumisia tulee päivittäin lisää. –Helsingin ja Turun alueella on jo useita talkookohteita, mutta Itäiseltä Suomenlahdelta ja Pohjanlahdelta toivomme vielä talkoorantoja mukaan, kertoo Siisti Biitsi -koordinaattori Jenny Gustafsson.

Tietoa roskasta tarvitaan

Joulukuussa päättyneen, Itämeren rantojen roskan määrää ja laatua kartoittaneen MARLIN-projektin mukaan Suomen rannoilta löytyy enemmän roskaa kuin muista projektissa mukana olleista maista Ruotsista, Virosta ja Latviasta. Suurin osa löytyneistä roskista oli muovia. Suomessa projektia veti Pidä Saaristo Siistinä ry.  Myös Siisti Biitsi -kampanjan talkoissa kerätään tietoa rantaroskasta.

–Tietoa roskan määrästä kaivataan kipeästi, jotta asialle voidaan tehdä jotain. Monet siivoavat keväisin lähiympäristöään tai omaa mökkirantaa ja esimerkiksi kaupungit järjestävät yhteisiä siivoustalkoita. Me haluamme pelkän siivoamisen lisäksi kerätä tietoa siitä, mitä rannoilta todella löytyy. Talkoolaiset ovat tässä avainasemassa tiedon välittäjinä, Gustafsson muistuttaa.

Siisti Biitsi -kampanjaa varten on kehitetty verkkosovellus SIBI, jonka kautta talkoolaiset voivat raportoida keräämänsä roskan määrää ja laatua suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:lle. Sovellus toimii niin älypuhelimella kuin tietokoneella ja on käytössä 12.5. alkaen. Tietoja voi lähettää myös perinteisellä paperilomakkeella. –Kampanjan aikana eri puolilta Suomen rannikkoa kerätty tieto auttaa hahmottamaan juuri tämän hetken rantaroskan tilannetta. Tiedot kootaan yhteen ja julkaistaan kampanjan jälkeen, Gustafsson kertoo.

Siisti Biitsi -kampanjan kick off -tilaisuus pidetään Helsingin Suomenlinnassa 12.5. ja päätösjuhla 28.5. Turussa.

Lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.