p

Pidä koti viileänä ilman koneellista jäähdytystä

Kesän ensimmäinen helleaalto on yltänyt Suomeen, ja elohopea hätyyttelee useilla paikkakunnilla päivisin jopa 30 astetta. Energianeuvonta muistuttaa, että muutamilla helpoilla toimintavinkeillä kodin lämpötilan saa pysymään miellyttävänä ilman koneellista jäähdytystä. Jäähdytyslaitteet kuluttavat sähköä ja voivat nielaista pitkän pennin, jos viisaan viilennyksen taito ei ole tallella.

Näillä yksinkertaisilla ohjeilla on helppo pitää helle ulkona:
  1. Pidä ovet ja ikkunat kiinni päivällä.
  2. Vedä ikkunoiden eteen verhot tai laske kaihtimet.
  3. Sammuta tarpeettomat sähkölaitteet ja vältä esimerkiksi uunin ja sisäsaunan lämmitystä.
  4. Tuuleta sisään viileää yöilmaa.
Vinkkejä järkevään koneelliseen jäähdytykseen

Koneelliseen jäähdytykseen turvaudutaan vasta sitten, kun vihreät viilennysvinkit eivät riitä. Käytä laitteita järkevästi ja jäähdytä vain tarpeeseen. Näin kesäkauden alussa on vielä hyvä tarkistaa, että oleskelutilojen lämpöpatterit on suljettu tai säädetty pienelle.
Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Huoneilmastointilaitteilla on energiamerkintä, joka auttaa energiatehokkaan laitteen hankinnassa.

Käyttövinkit tuuletus- ja jäähdytyslaitteille:
  1. Sammuta laitteet, kun et oleskele huoneessa.
  2. Älä pidä ikkunaa tai ovea auki, jos käytät koneellista jäähdytystä.
  3. Huonekohtaiset laitteet: Rajaa viilennettävä alue tilaan, jossa korkeasta huonelämpötilasta on eniten haittaa, kuten makuuhuoneeseen. Tuulettimesta on enemmän apua, kun sillä ohjataan huoneeseen viileää yöilmaa avoimesta ikkunasta.
  4. Ilmalämpöpumpun jäähdytyskäyttö: yleensä jo asteen tai parin viilennys riittää tekemään sisäilman miellyttäväksi, koska huoneilmasta poistuu myös kosteutta.
Lähde: Motiva

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.