p

Norjan viranomaiset keskeyttivät Greenpeacen kahden päivän protestin arktisella öljynporauslautalla

Norjan viranomaiset ovat keskeyttäneet Greenpeacen mielenosoituksen Statoilin Transocean Spitsbergen -öljynporauslautalla Barentsinmerellä. Aktivistit kiipesivät lautalle tiistaina 27.5. noin kuudelta aamulla Suomen aikaa osoittaakseen mieltään Statoilin arktista öljynporausta vastaan. He ehtivät jatkaa mielenosoitusta lautalla 48 tuntia. Statoil suunnittelee aloittavansa Arktiksen pohjoisimmat poraukset lähellä Karhusaaren luonnonsuojelualuetta.
Esperanza ja Transocean Spitsbergen -öljynporauslautta Barentsinmerellä. Kuva: © Greenpeace

Mieltään osoittaneet aktivistit olivat Tanskasta, Suomesta, Norjasta, Filippiineiltä ja Ruotsista. Yksi heistä on Sini Saarela, joka vietti viime vuonna yli kaksi kuukautta vankilassa Venäjällä kiivettyään toiselle arktiselle öljynporauslautalle syyskuussa. Sini onnistui lähettämään Greenpeacen alukselle Esperanzalle viestin juuri ennen kuin hänet siirrettiin pois lautan rakenteista.

“Olemme olleet Statoilin öljynporauslautalla kaksi kokonaista vuorokautta. Statoil ei ole voinut siirtyä porauskohteeseen eikä aloittaa öljynporausta. Poliisi on nyt täällä, ja on vain ajan kysymys, koska he siirtävät meidät pois”, hän sanoi.

Transocean Spitsbergen liikkuu nyt kohti porauspaikkaa.

“Aktivistit puolustavat Arktista ja Karhusaarta. He haluavat pelastaa ainutlaatuisen Karhusaaren ympäristön öljyvuodoilta. He haluavat pysäyttää ilmastonmuutoksen, jota öljyn polttaminen kiihdyttää. Heillä on selvä viesti Norjalle: sen tulee lopettaa Statoilin arktinen poraushanke”, sanoo Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava Tapio Laakso.

“Mielenosoitus on tältä erää loppunut, mutta yli 80 000 ihmistä vaatii yhä Norjan ympäristöministeri Tine Sundtoftia pelastamaan Karhusaaren. Nyt on hänen vuoronsa pysäyttää Statoilin vaarallinen hanke Barentsinmerellä.”

Greenpeace luovuttaa Norjan ympäristöministeriölle yli 80 000 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen Oslossa kello 11 Suomen aikaa. Vetoomus vaatii Norjan ympäristöministeriä suojelemaan Karhusaaren.

Norjan hallitus ei salli poraushankkeita jäätyvän meren rajan lähellä öljyntorjunnan vaikeuden takia. Statoilin porausalue on vain 25 kilometrin päässä Polar Instituten määritelmän mukaisesta jään reunavyöhykkeestä. Greenpeace näkee tämän selvänä rikkomuksena Norjan sitoumusta vastaan ja on pyytänyt Norjan ympäristöministeriä hylkäämään Statoilin hakemuksen.
Statoilin öljynporaushankkeen on määrä alkaa toukokuun lopussa. Transocean Spitsbergenin oli tarkoitus asettua porauskohteeseen tiistaina 27.5.  Mielenosoituksen aikana lautta oli pysähdyksissä.

Transocean Spitsbergen -öljynporauslautan omistaa sveitsiläinen Transocean-yhtiö. Saman yhtiön omistamalla Deepwater Horizon -porauslautalla tapahtui tuhoisa onnettomuus Meksikonlahdella vuonna 2010. Transocean Spitsbergen on rekisteröity Marshallinsaarille. Niin kauan kuin lautta ei ole asettuneena porauskohteeseen, sillä on ulkomaisen aluksen asema, eikä Norjan rannikkovartiostolla ollut toimivaltaa suhteessa siihen ennen kuin virka-apupyyntö Marshallinsaarilta saapui.

Norjan ympäristöministeriö käsittelee Greenpeacen valitusta ja ratkaisee, voiko Statoilin öljynporaushanke Hoopin alueella alkaa. Valituksen mukaan kohde on liian lähellä jään reunaa ja Karhusaaren luonnonsuojelualuetta. Greenpeace vaatii, että Norja pysäyttää Statoilin vastuuttoman arktisen öljynporaushankkeen ja ryhtyy edelläkävijäksi Arktiksen suojelussa.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.