p

Mielenosoitus arktista öljyä vastaan - viranomaiset nousivat Greenpeacen alukselle Alankomaissa

Greenpeacen alus Rainbow Warrior kohtasi tänä aamuna venäläisen öljytankkeri Mihail Uljanovin, joka kuljetti ensimmäistä arktisella jäätyvällä merialueella porattua öljyä myytäväksi Euroopassa. Alankomaiden viranomaiset nousivat Greenpeacen alukselle Rotterdamin satamassa.

Poliisi pidätti kaikkiaan 44 aktivistia heidän yritettyään estää tankkeria saapumasta satamaan. Pidätettyjen joukossa oli Rainbow Warriorin kapteeni Peter Willcox. Willcoxia lukuun ottamatta aktivistit on jo vapautettu ja mielenosoitus on päättynyt.
Kuva: Petšoranmereltä porattua arktista öljyä kuljettava tankkeri Mihail Uljanov ja Greenpeacen Rainbow Warrior sekä kolme Greenpeacen kumivenettä tankkerin ja laiturin välissä osoittamassa mieltä arktista öljynporausta vastaan Rotterdamissa 1. toukokuuta 2014, (Copyright: Greenpeace/Ruben Neugebauer)

“Kampanja on vasta aluillaan. Kolmekymmentä aktivistia oli Venäjällä kaksi kuukautta vankilassa viime vuonna, koska he näyttivät maailmalle arktisen öljynporauksen mielettömyyden. Tänään he ovat jälleen osoittaneet todellista rohkeutta. Heidän rohkeutensa ja määrätietoisuutensa on meille todellinen ylpeyden aihe”, sanoo Greenpeace Internationalin pääsihteeri Kumi Naidoo.

“Hallituksemme kärsivät toivottomasta öljyriippuvuudesta, jonka sivuvaikutukset ovat päivä päivältä vaarallisempia. Tämän riippuvuuden katkaisu on välttämätöntä paitsi ympäristön takia, myös rauhan ja turvallisuuden vuoksi. Arktisen öljynporauksen lopettaminen on yksi aikamme ratkaisevista kamppailuista. Meitä ei voi pelotella, me voitamme“, Naidoo jatkaa.

Kuudelta tänä aamuna neljä aktivistia maalasi Mihail Uljanovin kylkeen tekstin “No Arctic Oil” – ei arktista öljyä – kumiveneistä käsin. Kun tankkeri saapui satamaan, toinen kahdenkymmenen aktivistin ryhmä asettui kolmella kumiveneellä tankkerin ja laiturin väliin estäen öljylastin purkamisen. Greenpeacen toinen alus Esperanza tuki aktivisteja mielenosoituksessa. Tapahtumiin osallistui seitsemän viime vuonna Venäjällä mieltään osoittanutta aktivistia, joukossa myös suomalainen Sini Saarela.

258-metrisen Mihail Uljanov -tankkerin lastina on ensimmäinen erä öljyä, jonka Gazprom-yhtiö on porannut öljynporauslautta Prirazlomnajalla arktisella Petšoranmerellä. Greenpeace osoitti mieltä samalla lautalla viime syksynä. Tämän rauhanomaisen mielenosoituksen jälkeen 28 aktivistia ja kaksi toimittajaa olivat kaksi kuukautta vangittuina syytettyinä merirosvoudesta ja huliganismista. Aktivistit armahdettiin joulukuussa. Mielenosoitukseen osallistunut Arctic Sunrise -alus on yhä kansainvälisen merioikeuden päätöksen vastaisesti Venäjän viranomaisten hallussa Murmanskissa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.