p

Euroopan ulkoministerit haluavat EU:lle vahvemman roolin arktisessa keskustelussa

EU:n ulkoministerit hyväksyivät eilen kokouksessaan arktiseen alueeseen liittyvän päätöslauselman. Ministerit haluavat vahvistaa EU:n osallistumista alueen tulevaisuutta koskevaan keskusteluun ja arktisen ympäristön suojeluun. Ulkoministerit valmistelevat EU:lle tarkemmat poliittiset linjat ensi vuoden joulukuuhun mennessä.

On hyvä, että ulkoministerit ovat kiinnostuneet Arktiksesta, mutta aluetta uhkaavat tekijät ovat suuria ja ongelmiin on tartuttava välittömästi. EU:n on sovittava yksityiskohtaisesti toimista, joilla vastuuton öljyryntäys jäisille merialueille saadaan kuriin. Myös arktisten kalakantojen suojelu edellyttää tiukkoja toimia.

Euroopan unioni ei aiemmin ole onnistunut edistämään arktisen ympäristön suojelua, vaikka ympäristönsuojelu on muodollisesti yksi sen keskeisistä painopisteistä. Tämä tyhjiö täyttyi maaliskuussa, kun Euroopan parlamentti asetti päätöslauselmassaan kolme konkreettista tavoitetta Arktiksen kestävämmän tulevaisuuden hyväksi:
  • arktisen suojelualueiden verkoston kehittäminen, jonka osana pohjoisnapaa ympäröiville kansainvälisille vesille perustetaan mertensuojelualue
  • kestämättömän teollisen kalastuksen estäminen arktisilla merillä
  • sitova sääntely öljyvahinkojen ehkäisemiseksi
Greenpeace kannustaa Euroopan unionia pitämään kiinni parlamentin käytännöllisistä ehdotuksista, kun Arktista koskevia linjauksia täsmennetään tämän ja ensi vuoden aikana.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Pink floyd88 a/ Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.