p

EKOenergia rakentaa aurinkosähköä Tansaniaan

EKOenergia on Suomen luonnonsuojeluliiton aloitteesta syntynyt kansainvälinen ympäristömerkki sähkölle. Merkkiä hallinnoi 34 ympäristöjärjestöä 26 eri Euroopan maasta ja sen pääpaikka on Helsingissä.

Kuva: Matteo Leonardi, Istituto Oikos
Nyt EKOenergia ottaa merkittävän kehitysaskeleen, kun sen Ilmastorahasto käynnistää ensimmäisen hankkeensa. Hankkeessa sähköistetään aurinkopaneeleilla toisen asteen koulu Tansaniassa.

EKOenergia-merkityn sähkön myynnistä syntyneestä liikevaihdosta käytetään aina osa uuden uusiutuvan energiantuotannon tai energiansäästötoimien rahoittamiseen. EKOenergiaa myyvä energiayhtiö antaa kriteereissä määritellyn minimisumman ympäristöjärjestöjen hallinnoimaan Ilmastorahastoon.

"Jos vihreän sähkön ostopäätöksen halutaan johtavan uuden uusiutuvan energian rakentamiseen, on osa siitä saatavasta liikevaihdosta varattava tähän tarkoitukseen. Se on yksi EKOenergian peruskriteereistä", sanoo Riku Eskelinen EKOenergian sihteeristöstä.

Sähkönmyyjien tulee kriteerien mukaan maksaa EKOenergian Ilmastorahastoon vähintään 0,10€/MWh. Ilmastorahasto haki ensimmäisiä rahoitettavia projektejaan avoimella haulla viime kesänä.

"Saimme peräti 130 hakemusta 70 eri maasta. Erityisesti meidät yllätti kolme Pohjois-Koreasta saatua hakemusta", Eskelinen kertoo.

Ilmastorahaston ensimmäinen 10.000€ lahjoitetaan Istituto Oikokselle Ngarenanyukin toisen asteen koulun sähköistämiseksi aurinkopaneeleilla. Hanke sijaitsee Tansanian maaseudulla.

Istituto Oikos on voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka on toiminut Tansaniassa vuodesta 1997 lähtien. Vuonna 2011 Oikos rakensi EU-rahoituksella pienen kastelukanavassa toimivan vesivoimalan, jolla Ngarenanyukin toisen asteen koulu saa sadekautena sähköä. EKOenergian rahoituksella kouluun saadaan nyt uusiutuvaa sähköä vuoden ympäri aurinkopaneeleiden ja smart grid -sovellusten avulla.

"Tämä hanke vähentää reilusti dieselin käyttöä. Oppilaat saavat myös mahdollisuuden oppia uusiutuvaa energiantuotantoa käytännössä", sanoo hankkeen vetäjä Matteo Leonardi Oikokselta.

SunEdison lahjoittaa osan hankkeessa käytettävistä aurinkopaneeleista. SunEdisonin strategiajohtaja Tomás Garcían mukaan kestävä sähköntuotanto on elintärkeää maaseudun kehittämisessä myös Afrikassa.

Ensimmäisenä kansainvälisenä toimintavuotena EKOenergiaa myytiin Suomessa, Islannissa, Norjassa, Latviassa ja Romaniassa. Suurin EKOenergian myyjä vuonna 2013 oli Fortum.

Tansaniassa käynnistetty ensimmäinen hanke saa rahoituksensa näistä myynneistä. Merkittäviä EKOenergiaa käyttävät organisaatioita Suomessa ovat mm. RAY, NCC Roads, Hong Kong -tavaratalot, Maailma Kylässä -festivaali, Haikon Kartano, Globe Hope ja Forssa Print. Rahasto voi rahoittaa hankkeita kaikkialla maailmassa - myös Suomessa.

Lähde: SLL

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.