p

Suomen luonnonsuojeluliitto ja Jasper Pääkkönen: Uhanalaisten kalojen alamittoja ei pidä kiertää poikkeusluvilla

Jasper Pääkkönen.
Suomen luonnonsuojeluliitto ja näyttelijä Jasper Pääkkönen tuomitsevat uhanalaisten kalojen suojelua vesittävät poikkeusluvat. ELY-keskusten tulee tiukentaa lupakäytäntöjään.

Maa- ja metsätalousministeriö korotti muun muassa uhanalaisen taimenen alamittaa vuodenvaihteessa. Alamitan tarkoitus on turvata kalojen kasvu lisääntymiskokoon ja sen myötä niiden lisääntyminen luonnossa.

Nyt ELY-keskuksiin on tullut kymmeniä poikkeuslupahakemuksia alamitan laskemiseksi. Hakemukset kohdistuvat jopa suuriin järviin.

"ELY-keskusten tulee varmistaa kalastuksen kestävyys niin, että poikkeukset ovat harvinaisia, hyvin perusteltuja, pienialaisia ja määräaikaisia. Niiden vaikutuksia on seurattava", sanoo erityisasiantuntija Tapani Veistola Suomen Luonnonsuojeluliitosta.

Luonnonsuojeluliiton mielestä kalastuslakia tulee muuttaa niin, että ympäristöjärjestöt voisivat hakea lainvastaisiin päätöksiin muutosta oikeudessa.

Poikkeuslupien sijasta viranomaisten ja kalastusalueiden tulee muuttaa taimenten esiintymisalueilla verkkojen silmäkokoja niin, että lisääntymiskokoiset taimenet pääsevät kutemaan.

Myös Luonnonsuojeluliiton uhanalaisten kalojen puolustajana palkitsema näyttelijä Jasper Pääkkönen arvostelee laajoja lupahakemuksia. "Mielestäni poikkeuslupien hakeminen osoittaa lähinnä törkeää vastuuttomuutta."

Pääkkösen mukaan ainoastaan suljettujen istuta ja ongi -tyyppisten vesistöjen hakemukset ovat perusteltuja. "Kaikissa vesistöissä, joissa erittäin uhanalainen taimen voi lisääntyä, poikkeusluvan hakeminen kertoo itselleni kalastusalueen välinpitämättömyydestä ja ahneudesta."

Lähde: SLL
Kuva: Pegoshphoto / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.