p

PSS ry jatkaa Itämeren rantojen roskien seurantaa

Pidä Saaristo Siistinä ry:n EU-rahoittei-nen, kaksivuotinen MARLIN-projekti päättyi vuodenvaihteessa. Projektissa Itämeren rantojen roskaantumista tutkivat myös Ruotsi, Viro ja Latvia. Nyt PSS ry jatkaa rantaroskan tutkimista omin varoin, sillä tietoa meren roskaantumisesta tarvitaan.

Suomen, Ruotsin, Viron ja Latvian yhteisen MARLIN-projektin tulokset olivat Suomen kannalta hälyttäviä. Tutkimusmaista Suomen rannoilta löytyi eniten roskaa ja eniten muovia, jopa 75 prosenttia kokonaisroskamäärästä oli muovia, kun koko projektin vastaava luku oli 62. Kahden vuoden aikana tutkimussiivouksia tehtiin 9 suomalaisella rannalla kolmesti vuodessa.

PSS ry:n projektipäällikkö Hanna Haaksi kertoo, että yhdistys päätti EU-rahoituksen loppumisenkin jälkeen jatkaa seurantaa Suomessa omin varoin ilman erillisrahoitusta.

– Kaksi vuotta on liian lyhyt aika rantojen roskaantumisen seurantaan. Meidän tulee muun muassa jatkossa selvittää, vähenevätkö roskat rannoilla siivousten jatkuessa, vai ajautuuko niitä jatkuvasti esimerkiksi mereltä lisää. Koska Suomen muoviroskan osuus oli niin suuri, haluamme tutkia erityisesti sitä lisää, Hanna Haaksi sanoo.

Projekti kulkee edelleen MARLIN-nimellä ja siivottavat rannat ovat samat, samoin paikalliset siivoustiimit. Ensimmäinen tutkimussiivous suoritetaan 7.4. Paraisilla Mustfinnen rannalla.

– Myös Ruotsissa ja Virossa jatketaan tutkimuksia entiseen tapaan, mutta näissä maissa tutkimuksiin on myönnetty valtion taholta taloudellista tukea. Suomessakin ympäristöviranomaiset tulevat mahdollisesti jossain määrin käyttämään tutkimustuloksiamme. Esimerkiksi EU:n meristrategiadirektiivissä roskaantuminen on yksi ympäristön hyvän tilan kuvaajista, ja roskaantumisen ehkäisy ja tutkimus on kirjattu Itämeren suojelukomission vuonna 2015 valmistuvaan toimintaohjelmaan, Hanna Haaksi kertoo.
Lähde: Pidä Saaristo Siistinä ry

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.