p

Meksikonlahdelta Karanmerelle - arktinen öljyhulluus ei parane itsestään

Tänään sunnuntaina 20.4. on kulunut neljä vuotta siitä, kun Deepwater Horizon -öljynporauslautta räjähti Meksikonlahdella tuhoisin seurauksin. Onnettomuudesta ei ole opittu, vaan muun muassa ExxonMobil ja Rosneft aikovat pelata uhkapeliä Karanmerellä Arktiksella. Deepwater Horizonin öljyonnettomuutta pienemmänkin öljyvuodon tuhoja on mahdoton pysäyttää jäätyvällä merialueella.
Deepwater Horizon -öljynporauslautta.  Kuva: Wikimedia Commons
Deepwater Horizon -öljynporauslautta räjähti Meksikonlahdella tuhoisin seurauksin. Onnettomuudessa kuoli 11 työntekijää. Mittavien ympäristötuhojen vuoksi sitä on luonnehdittu vuosisadan pahimmaksi ympäristöonnettomuudeksi Yhdysvalloissa.

Meksikonlahdella oli käytettävissä runsaasti pelastuskalustoa ja sääolosuhteet olivat helpot. Arktisilla vesillä öljyä porataan olosuhteissa, joissa mahdollisuudet vuotojen pysäyttämiseen ja vahinkojen torjumiseen ovat käytännössä olemattomat. Siitä huolimatta tänä kesänä ExxonMobil aikoo porata öljyä ennennäkemättömän riskialttiissa oloissa Venäjän Karanmerellä. Porausalue on jäätön vain 8–10 viikkoa vuodessa ja se sijaitsee Venäjän Arktiksen kansallispuiston välittömässä läheisyydessä. Öljyonnettomuus uhkaa jääkarhujen, mursujen, arktisten hanhien, sarvivalaiden ja grönlanninvalaiden keskeisiä lisääntymis- ja elinalueita.

Deepwater Horizon -onnettomuudesta olisi pitänyt oppia, että öljyvahinkojen torjunta on onnettomuustilanteessa vaikeaa jopa jäättömissä olosuhteissa. Katkenneesta porausputkesta ryöppysi öljyä liki kolmen kuukauden ajan ennen kuin vuoto saatiin tukittua. Karanmerellä vastaavaa operaatiota ei pysty toteuttamaan ennen jäiden tuloa.

”ExxonMobilin suunnitelmat osoittavat, ettei arktinen öljyhulluus parane itsestään. Pohjoisille merialueille tarvitaan kiireesti pelisäännöt, jotka estävät öljy-yhtiöiden riskinoton herkän ympäristön ja koko maailman ilmaston kustannuksella”, toteaa Juha Aromaa, Greenpeace Nordicin viestintäpäällikkö Suomessa.

”Gazprom puolestaan aloitti ensimmäisenä maailmassa arktisen öljynporauksen viime joulukuussa. Toivon merkkejä heräämisestä kuitenkin on. Alankomaiden parlamentti hyväksyi 1.4. aloitteen arktisen öljynkuljetuksen kieltämisestä, koska Gazprom on aikonut kuljettaa öljyn Rotterdamiin Alankomaihin. Maailma ei arktista öljyä tarvitse”, Aromaa sanoo.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli kehotti juuri koko maailmaa hankkiutumaan kiireesti eroon fossiilisista polttoaineista katastrofaalisen ilmastonmuutoksen estämiseksi. Jo tunnetuista fossiilisen energian varannoista voidaan käyttää korkeintaan kolmannes, sillä maapallon lämpötilannousu on rajoitettava alle kahden asteen. Arktisilla alueilla toimivat öljy-yhtiöt ottavat hurjia riskejä löytääkseen öljyvaroja, joiden polttamista ilmasto ei kestä.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.