p

Suomi ei voi jäädä epävarmojen ydinvoimahankkeiden varaan

Kauppalehden uutinen (KL 28.2.) töiden pysähtymisestä Olkiluoto 3:n työmaalla osoittaa ydinvoimahankkeiden riskialttiuden. Rakennustöissä on ollut turvallisuuspuutteita jo betonin valamisesta lähtien, ja reaktorin mahdollinen käynnistyminen on venymässä lähes 2020-luvulle asti, jos laitosta koskaan saadaan käyttöön.”Suomen jäädessä piipertämään ydinvoimahankkeidensa kanssa muu Eurooppa pyyhältää ohi uusiutuvan energian tuotannolla. Vuosikymmenten ydinvoimahankkeet paitsi haittaavat suomalaisten yritysten kilpailukykyä, sitovat myös energiamarkkinat joustamattomaan järjestelmään, johon ei mahdu mukaan kustannustehokkaita uusiutuvia energianlähteitä”, kommentoi Greenpeacen Nordicin energiavastaava Jehki Härkönen.

Toisen uuden ydinvoimahankkeen, Pyhäjoelle reaktoria puuhaavan Fennovoiman, oli tarkoitus ilmoittaa tänään hankkeen jatkosta. Hankkeeseen ei kuitenkaan löytynyt yhtä ainutta uutta sijoittajaa puolen osakkaista hylättyä hankkeen.

”Pyhäjoen hankkeessa täydellinen riippuvuus Venäjän valtion ydinvoimayksikkö Rosatomista on sekä taloudellinen että poliittinen riski. Rosatomilla on lisäksi erittäin huono maine korruption ja lukuisten turvallisuusongelmien vuoksi. Viimeksi vuonna 2011 Rosatomin Kalininskajan ydinvoimalan kolmosyksikössä sattui vetyräjähdys painekokeen yhteydessä”, Härkönen jatkaa.

”Suomettumisen aika lienee jo ohi. Fennovoiman hankkeen kaltaiset poliittiset koplaukset eivät kuulu enää tähän päivään,” Härkönen sanoo.

Lähde: Greenpeace

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.