p

Maaliskuun alku poikkeuksellisen leuto

Maaliskuu on alkanut koko maassa erittäin lauhana. Sää kylmenee viikonlopun aikana ja lauantaina sataa maan eteläosassa lunta tai räntää.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden alkupuoliskon lämpötilapoikkeamat keskiarvoon nähden ovat maan eteläosan noin kuudesta asteesta Keski-Lapin noin kymmeneen asteeseen.  Tilannetta voidaan pitää poikkeuksellisena lukuun ottamatta aivan etelärannikkoa, jossa maaliskuu on tähän mennessä ollut harvinaisen lauha. Suuressa osassa maata maaliskuun alku on kuitenkin ollut leudoin ainakin 50 vuoteen. Lauhoja maaliskuun alkupuolia on ollut Suomessa muun muassa vuosina 2007,1997,1989 ja 1961.

Ahvenanmaalla Jomalabyn asemalla 12. maaliskuuta mitattiin vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen korkea, 13,5 °C asteen, lämpötila. Kyseessä on maaliskuun alkupuoliskon korkein lämpötila ainakin 50 vuoteen.

Tyypillisesti päivälämpötilat ovat maaliskuun puolivälissä maan eteläosassa muutaman asteen nollan yläpuolella. Koko maan maaliskuun lämpöennätystä 17,5 °C ei kuitenkaan hätyytelty. Se mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla 27. maaliskuuta 2007.

Sää kylmenee viikonlopun aikana

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan syvenevä matalapaine liikkuu lauantain kuluessa maamme eteläpuolitse itään. Siihen liittyvä sadealue saapuu yöllä maan lounaisosaan ja leviää sieltä edelleen myös itään.  Sade on lunta tai räntää ja sadetta tulee lähinnä Pori-Lahti-Lappeenranta  -linjan eteläpuolella.  Sademääräksi arvioidaan 3–12 millimetriä, eniten sadetta tulee rannikon tuntumassa.  Lunta sataa näin ollen enimmillään noin 10 senttimetriä. Tämän jälkeen sää kylmenee ja ensi viikolla lämpötila pysyttelee pakkasen puolella myös päivisin suurimmassa osassa maata.

Lähde: Ilmatieteen laitos
Kuva: Paju kukkii.  Anneli Salo / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.