p

Katsaus maapallon aerosoleihin

Afrikasta tuleva Saharan pöly on yksi ilman sisältämien hiukkasten luonnollisista lähteistä. Saharan äärimmäisen kuivat ja kuumat olosuhteet synnyttävät turbulenssia, joka voi kuljettaa pölyä ylöspäin 4 – 5 kilometrin korkeuteen. Hiukkaset voivat pysyä kyseisessä korkeudessa viikkoja tai kuukausia ja kulkeutuvat usein tuulen mukana eri puolille Eurooppaa.

Nasan simulaatio ilmakehän hiukkasista ja niiden liikkeistä

Kuva maapallon aerosoleista tehtiin GEOS-5-simulaation avulla kymmenen kilometrin resoluutiolla.

Maan pinnalta nousee pölyä (punainen), pyörremyrskyjen sisällä kieppuu merisuolaa (sininen), tulipaloista nousee savua (vihreä) ja tulivuorista ja fossiilisten polttoaineiden päästöistä virtaa sulfaattihiukkasia (valkoinen). Kuva: © William Putman, NASA/Goddard

Myös merivesipärskeet synnyttävät hiukkasia, ja tietyillä rannikkoalueilla niiden osuus ilman hiukkaspitoisuudesta voi olla jopa 80 prosenttia. Pärskeet sisältävät pääasiassa voimakkaiden tuulten ilmaan sekoittamaa suolaa.

Tulivuorenpurkaukset esimerkiksi Islannissa tai Välimerellä saattavat myös nostaa tuulen mukana kulkeutuvien hiukkasten määrän tilapäisesti huippulukemiin Euroopassa.

Metsä- ja nurmialueiden palot tuhoavat Euroopassa vuosittain keskimäärin lähes 600 000 hehtaaria (arviolta 2,5 kertaa Luxemburgin koko), mistä syntyy merkittävästi ilmansaasteita. Yhdeksän kymmenestä tulipalosta uskotaan johtuvan valitettavasti suoraan tai välillisesti ihmisen toiminnasta, esimerkiksi tuhopoltoista, pois heitetyistä savukkeista, nuotioista tai maanviljelijöiden sadonkorjuun jälkeen polttamista viljelykasvien jäänteistä.

Lähde: EEA

Creative Commons -lisenssi Tämän "Katsaus maapallon aerosoleihin" artikkelin käyttöoikeutta koskee Creative Commons Nimeä 2.5 Tanska -lisenssi.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.