p

Euroopan parlamentti haluaa suojelualueen Arktikselle

Euroopan parlamentti antoi tänään keskiviikkona 12. maaliskuuta päätöslauselman, joka tukee suojelualueen perustamista Arktikselle. Parlamentin päätöslauselma tukee Suomen arktisessa strategiassa esitettyä aloitetta suojelualueen perustamiseksi. Greenpeace pitää Euroopan parlamentin kannanottoa rohkaisevana, sillä se vastaa yli viiden miljoonan ihmisen - joiden joukossa muun muassa Paul McCartney ja Krista Kosonen - vaatimukseen Arktiksen suojelemiseksi.

Euroopan parlamentin päätöslauselma haastaa Arktisen neuvoston jäsenmaista Tanskan, Venäjän, Kanadan ja Norjan, jotka eivät ole halunneet pysyvää Arktiksen suojelua. Sen sijaan Suomi on Arktisessa strategiassaan ehdottanut suojelualueen perustamista.

”Meitä kaikkia koskettaa, mitä Arktiksella tapahtuu. Olen iloinen tästä uutisesta, koska se käynnistää uudelleen välttämättömän keskustelun Arktiksen tulevaisuudesta. Vaatimalla suojelualuetta europarlamentaarikot ovat vastanneet miljoonille ihmisille, jotka vaativat Arktiksen suojelua tuleville sukupolville”, sanoo Sini Saarela, Greenpeacen aktivisti, joka viime syyskuussa osoitti mieltä Gazpromin arktista öljynporausta vastaan Petšoranmerellä. Saarela oli mielenosoituksen jälkeen vangittuna Venäjällä yli kaksi kuukautta.

”Tämä on haaste pienelle joukolle maita, jotka ovat ryntäämässä Arktikselle avatakseen alueen öljynporaukselle ja teolliselle kalastukselle. Vallitseva tila alkaa murtua, ja nyt niiden, jotka näkevät Arktiksen vain uutena taloudellisten voittojen lähteenä, on vastattava haasteeseen”, Saarela jatkaa.

Euroopan parlamentti painotti myös, että Arktisessa neuvostossa on saatava aikaan sitova sopimus saastumisen estämiseksi. Greenpeace on arvostellut Arktista neuvostoa läheisestä suhteesta öljyteollisuuteen. Aikaisemmat vapaaehtoiset sopimukset öljyntorjuntavalmiudesta ovat hampaattomia.

Euroopan parlamentin päätöslauselma tuo Arktiksen ongelmat entistä vahvemmin Euroopan unionin jäsenmaiden ulkoministerien ja EU:n ulkoasiain ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan Catherine Ashtonin työlistalle. Tähän mennessä heillä ei ole ollut halukkuutta puuttua öljyteollisuuden, kuten Shellin, BP:n ja Gazpromin tunkeutumiseen Arktikselle.

Viiden miljoonan Arktiksen suojelua vaativan ihmisen joukossa on laajalti tunnettuja ihmisiä niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

Greenpeacen kampanja Arktiksen suojelemiseksi

Euroopan parlamentin päätöslauselman lauseke 38 :

“tukee arktisen alueen viiden rannikkovaltion aloitetta hyväksyä ennalta varautumiseen perustuvia väliaikaisia toimenpiteitä, joilla estetään vastaisuudessa kaikki kalastus arktisilla merialueilla, kunnes on otettu käyttöön asianmukaisia sääntelymekanismeja, ja tukee arktisten suojelualueiden verkoston kehittämistä ja erityisesti kansainvälisten merialueiden suojelua Pohjoisnavan ympärillä rannikkovaltioiden talousalueiden ulkopuolella;”

Lähde: Greenpeace
Kuva: Jääkarhut.  Schliebe, Scott / Wikipedia

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.