p

Eturivin näyttelijät heittivät talviturkkinsa arktisten lajien puolesta

Maailman suurin ilmastotapahtuma Earth Hour saa tukea kotimaisilta sekä ulkomaisilta eturivin näyttelijöiltä. Suomen Earth Houria tukevat tänä vuonna Malla Malmivaara, Ville Virtanen ja Joonas Saartamo. Myös huhtikuussa ensi-iltansa saavan Amazing Spider-Man 2 -elokuvan ohjaaja Marc Webb sekä näyttelijät Adrew Garfield, Emma Stone ja Jamie Foxx ovat ympäristöhankkeillaan tukemassa kansainvälistä Earth Hour -kampanjaa.
Malla Malmivaara kuvauksissa.  © Terjo Aaltonen / Balansiafilms
Maaliskuun 29. päivä vietettävässä Earth Hourissa ovat tänä vuonna mukana suositut suomalaiset näyttelijät Ville Virtanen, Malla Malmivaara ja Joonas Saartamo. Earth Hourin teemana Suomessa on ilmastonmuutoksesta kärsivä arktinen alue ja Arktiksella elävät lajit. Earth Hour -videoissa näyttelijät värjöttelevät hyytävässä avannossa osoittaakseen, kuinka sietämättömältä tuntuu joutua ympäristöön, johon ei luonnostaan kuulu.

"Jokainen voi vaikuttaa ja luoda painetta niille, joilla on poliittinen ja taloudellinen valta. Me olemme antaneet heille vastuun ja vallan ratkaista näitä isoja ympäristöasioita, ja meidän pitää myös vaatia, että se vastuu kannetaan. Minulle annettiin mahdollisuus olla mukana muistuttamassa valtaapitäviä siitä, että arktiset eläimet, kuten kaikki muutkin uskomattomat lajit, tarvitsevat suojelua”, sanoo näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Ville Virtanen.

Arktinen alue lämpenee ilmastonmuutoksen vaikutuksesta kaksi kertaa nopeammin kuin maapallo keskimäärin. Monet arktisista lajeista, kuten jääkarhu, norppa, mursu ja sarvivalas, joutuvat ahdinkoon ilman jäätä ja lunta.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin voidaan vaikuttaa. Suurin osa ilmastonmuutosta kiihdyttävistä ilmastopäästöistä aiheutuu fossiilisista polttoaineista, kuten kivihiilestä ja öljystä. Tärkein ilmastokriisin ratkaisu onkin fossiilisten polttoaineiden korvaaminen kestävällä uusiutuvalla energialla, kuten tuuli- ja aurinkoenergialla. Suomi on sekä tuuli- että aurinkoenergian hyödyntämisessä EU-maiden häntäpäässä.

”Olen miettinyt pitkään, miksi uutiset esimerkiksi öljynporauksen vahingollisuudesta Arktikselle häviävät muiden uutisten sekaan vaikuttamatta juuri lainkaan päätöksentekoon. Kysymys kuuluu, minkälaisen perinnön haluamme lapsillemme jättää, ja tämä kysymys koskettaa kaikkia. Aurinkoenergian lisääminen olisi merkittävä ja tervetullut suunnan muutos nykyiseen politiikkaan”, sanoo parhaillaan esitettävässä Mustat lesket -tv-sarjassa näyttelevä Malla Malmivaara.

”Nyt on jo jaariteltu tarpeeksi ja tarvitsemme konkreettisia käytännön tekoja myös täällä Suomessa. En ymmärrä, miten Suomi voi olla näin paljon muita maita jäljessä puhtaan energian investoinneissa, vaikka meillä on kaikki mahdollisuudet olla maailman huippuja tässä”, sanoo muun muassa Juoppohullun päiväkirja, Tyttö sinä olet tähti ja Menolippu Mombasaan -elokuvissa näytellyt Joonas Saartamo.

Spider-man-elokuvan tähdet tukevat Earth Houria

Kansainvälisesti Earth Hourin puolestapuhuja on tänä vuonna supersankari Spider-man. Huhtikuussa ensi-iltansa saavan Amazing Spider-Man 2 -elokuvan tähdet Andrew Garfield, Emma Stone ja Jamie Foxx sekä ohjaaja Marc Webb osoittavat tukensa Earth Hourille keräämällä varoja valitsemilleen WWF:n ympäristöhankkeille.

Elokuvan pääroolissa nähtävä Andrew Garfield tukee Earth Houria projektillaan WWF Suomen hankealueella Nepalissa. Garfield kerää varoja ympäristöystävällisten biokaasuliesien hankkimiseen paikallisyhteisöille. Uudet liedet säästävät puuta ja metsiä. Ne myös parantavat huomattavasti keittiössä aikaa viettävien naisten ja lasten terveyttä, sillä kaasulla toimiva uusi liesi ei tuota vaarallista savua perinteisten tulisijojen tapaan. Biokaasuliesi saa metaanikaasunsa karjan lannasta ja käymälöiden jätteistä.

Näyttelijöiden tähdittämät Suomen Earth Hour -videot on nähtävissä Earth Hour -nettisivuilla »»

Lähde: WWF Suomi