p

Earth Hour nostaa esille arktisten alueiden ahdinkoa

WWF:n Earth Houria vietetään lauantaina 29. maaliskuuta kello 20.30–21.30.  Maailman suurimman ilmastotapahtuman aikana sadat miljoonat ihmiset ja lukuisat organisaatiot eri puolilla maapalloa sammuttavat turhat valot tunnin ajaksi. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista päättäjille huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä. Earth Hour keskittyy Suomessa ilmastonmuutoksen vaikutuksiin arktisilla alueilla ja kerää kansalaisten nimiä aurinkoenergian lisäämistä vaativaan vetoomukseen.

Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä on kasvanut ennätyksellisen korkealle ja sen seurauksena myös maapallon ilmasto uhkaa lämmetä vaarallisen voimakkaasti. Aivan lähiympäristössämme, arktisilla alueilla, seuraukset ovat vakavat, sillä ilmastonmuutos lämmittää arktisia alueita noin kaksi kertaa nopeammin kuin mitään muuta maapallon aluetta.

”On lähes mahdotonta liioitella ilmastonmuutoksen uhkaa. Ilmaston lämpenemisestä kärsivät erityisesti jäästä ja lumesta riippuvaiset lajit, kuten jääkarhu ja meillä vaikkapa saimaan- ja itämerennorppa”, kertoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Ilmastokriisiin on kuitenkin olemassa ratkaisu. Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen uusiutuvalla energialla ja energiansäästö jarruttavat ilmastonmuutosta tehokkaimmin. WWF:n energiavisiossa osoitetaan, että maailman energiantarve on mahdollista kattaa lähes kokonaan päästöttömällä uusiutuvalla energialla vuoteen 2050 mennessä. Suomessa WWF kerää Earth Hour -sivuillaan kansalaisten nimiä vetoomukseen aurinkoenergian lisäämisen puolesta. Vetoomus luovutetaan Earth Hourin jälkeen pääministeri Jyrki Kataiselle.

”Aurinkoenergian osuus energiantuotannosta Suomessa on aivan olematon, vaikka mahdollisuuksia sen lisäämiseen olisi paljon. Nykyinen energian tukipolitiikka syrjii aurinkoenergiaa. Kansalaiset olisivat halukkaita aurinkoenergian käyttäjiä, mikäli sitä olisi helpommin ja edullisemmin saatavilla”, Liisa Rohweder sanoo.

Earth Hour järjestetään tänä vuonna kahdeksatta kertaa. Australiasta alkanut tapahtuma on kasvanut maailmanlaajuiseksi ja siihen osallistuu vuosittain satoja miljoonia ihmisiä. Vuonna 2013 Earth Houriin ilmoittautui Suomessa ennätysmäärä, yli 30 000 yksityishenkilöä. Lisäksi tapahtumaan osallistui Suomessa yli 730 kuntaa, yritystä ja muuta organisaatiota. Maailmalla Earth Houria vietettiin viime vuonna 150 maassa ja yli 7000 kaupungissa.

Earth Hour inspiroi ihmisiä valojen sammuttamisen lisäksi järjestämään erilaisia tapahtumia. Viime vuonna esimerkiksi Tampereen kynttiläuintiin osallistui yli 200 uimaria ja Töölönlahden lyhtykulkueessa nähtiin yli 90 osallistujaa. Lisäksi musiikkitapahtumia ja tuliesityksiä järjestettiin ympäri maata.

Earth Hourin verkkosivuilta voi ladata organisaatioille laaditun oppaan, joka sisältää ideoita ja ohjeita siitä, miten Earth Hour -tapahtumia voi järjestää. Sivuilta löytyy myös paljon materiaaleja oppilaitoksille sekä ideoita Earth Hour -illan viettoon perheille.
Earth Hour on WWF:n organisoima maailmanlaajuinen tapahtuma, jonka aikana ihmiset ja yhteisöt ympäri maailmaa sammuttavat valonsa tunnin ajaksi samana päivänä samaan kellonaikaan. Tapahtuma järjestetään lauantaina 29.3.2014 klo 20.30–21.30
Lähde: WWF
Kuva: Jääkarhu.  Alan D. Wilson / Wikimedia Commons  (CC BY-SA 3.0)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.