![]() |
Aurinkopaneelien asennusta Padasjoella |
Aurinkopaneelit tilattiin suomalaiselta maahantuojalta. Yhteistilauksen ansiosta yksittäisen järjestelmän hinta on ollut halvempi kuin esimerkiksi verkkokaupasta tilattuna
Maahantuojan edustajan Mikko Pääkkösen mukaan laiteinvestointien takaisinmaksuaika on 10-15 vuotta. "Laitteiston käyttöikä on 30 vuotta, joten aurinkopaneelit ehtivät maksaa itsensä takaisin jo toisenkin kerran. Syksyllä hinta oli yhteishankintanakin poikkeuksellisen edullinen. Vaikka hintaan on tullut korotuspaineita, yhteishankinta on edelleen ehdottomasti kilpailukykyinen tapa hankkia aurinkovoimaa yksittäistilauksen sijaan", Pääkkönen sanoo.
Aurinkopaneelien toimitus järjestetään kahdessa erässä. Helmikuun aikana asennetaan 10 aurinkosähköjärjestelmää mm. Padasjoelle ja Laitilaan, ja maalis-huhtikuussa noin 20 järjestelmää mm. Mynämäelle ja Maskuun. Myöhempään tilaukseen on vielä mahdollista päästä mukaan.
Yhteishankinta hyödyttää kaikkia
Hankkeen käynnistäjä Pasi Tainio Suomen ympäristökeskuksen HINKU-hankkeesta pitää yhteishankinnan toteutumista merkittävänä askeleena aurinkoenergian käytön edistämiseksi.
"Yhteishankinta on konkreettinen tapa edistää vihreää taloutta. Usein uuteen teknologiaan siirtymistä varotaan kilpailuttamisen ja tuotteiden vertailun vaatiman työn takia. Varsinkin yksityisillä kansalaisilla kynnys voi olla korkea, jolloin jäädään odottamaan aina vain uusia ja uusia esimerkkejä ennen kuin itse uskalletaan toimia. Yhteishankinnassa kerran tehty työ hyödyttää kaikkia, ja laitteet saadaan ostettua yksittäistuotetta selkeästi edullisemmin", Tainio sanoo.
Aurinkosähköjärjestelmiä kohtaan tunnettu kiinnostus osoittaa, että uusiutuvalla energialla on kysyntää, kunhan esteet käyttöönotolle raivataan pois. Tainion mielestä tärkeintä on lisätä ihmisten ja rahoittajien tietoisuutta siitä, että toiminta on jo nyt taloudellisesti järkevää.

"Asennuksen osuudesta saa kotitalousvähennystä ja monet sähköyhtiöt maksavat ylituotannosta markkinahintaa. Kun järjestelmiä alkaa yleisemmin näkyä katoilla, uskon että yhä useampi uskaltaa tehdä päätöksen hankinnasta.
Aurinkopaneelien yhteishankinnan suunnittelu käynnistettiin viime vuonna Suomen ympäristökeskuksen Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeessa (HINKU) sekä Suomen Akatemian rahoittamassa LAICA-hankkeessa. Käytännön toteutukseen ovat osallistuneet mm. MTK Varsinais-Suomi, Mynämäen seudun pienkiinteistöyhdistys (MSPKY), Mynämäen ja Maskun kunnat sekä GreenEnergy Finland Oy.
Aurinkopaneelien asennusta Padasjoella 11.2.2014
Lähde: SYKE
Kuva: SYKE
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.