p

Öljyjätin toimet Virungan kansallispuistossa tutkitaan

Monikansallisten yritysten yhteiskunta-vastuuta valvova OECD:n toimielin ilmoitti tänään ottavansa tutkittavakseen WWF:n tekemän valituksen brittiläisen öljy-yhtiö Soco Internationalin  toiminnasta.  Valitus koskee Socon öljynporaussuunnitelmia Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevassa Virungan kansallispuistossa.  WWF:llä on todisteita siitä, että yhtiö olisi rikkonut ihmisoikeuksia ja vahingoittanut ympäristöä kansallispuistossa, joka on myös UNESCO:n maailmanperintöalueella.

WWF on esittänyt OECD:lle todisteita tavoista, joilla Soco on rikkonut yleisesti tunnustettuja, merkittäviä monikansallisten yritysten yhteiskuntavastuuta koskevia toimintaohjeita. Soco on WWF:n mukaan uhkaillut ja pelotellut sekä vanginnut laittomasti paikallisia asukkaita etsiessään öljyä Virungassa. Rikkomuksiin kuuluu myös yhtiön toiminnan ympäristö- ja sosiaalisten riskien salaaminen paikallisilta ihmisiltä, joita toiminnan vaikutukset koskisivat.

“WWF:n valitus on nyt todettu aiheelliseksi ja otettu tutkittavaksi. Tämä toimii toivottavasti varoituksena kaikille yrityksille, jotka luulevat selviävänsä monikansallisten yritysten yhteiskuntavastuuta koskevien sääntöjen rikkomisesta kuin koira veräjästä”, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

”WWF kehottaa hallituksia ja kansainvälisiä rahoittajia vetoamaan öljy-yhtiö Socoon, jotta se vetäytyisi Virungasta. Öljy-yhtiö vaarantaa sekä oman että koko edustamansa teollisuudenalan maineen, mikäli se jatkaa öljyn etsintää ja poraussuunnitelmiaan kansallispuistossa.”

Tähän mennessä Iso-Britannia, Belgia ja Saksa ovat ilmaisseet vastustavansa Socon toimia Virungassa. Lisäksi yli 600 000 WWF:n tukijaa on allekirjoittanut yhtiön suunnitelmia vastaan suunnatun vetoomuksen. Myös UNESCO on pyytänyt yhtiön toimintaluvan peruuttamista ja esimerkiksi ranskalainen öljy-yhtiö Total on lupautunut julkisesti pysymään poissa maailmanperintöalueelta.

Virungan kansallispuisto Afrikassa on luonnon monimuotoisuuden aarreaitta. Se on Afrikan vanhin kansallispuisto, UNESCO:n maailmanperintökohde ja yli 3000 eläinlajin koti. Tunnetuimmat Virungan asukkaat ovat erittäin uhanalaiset vuorigorillat.

WWF:n kesällä 2013 julkaiseman raportin mukaan Virungan kansallispuisto voisi tuoda paikallisille jopa 45 000 uutta pysyvää työpaikkaa, mikäli aluetta kehitetään kestävän käytön periaatteiden mukaan.

Teollisuusmaiden järjestö OECD:n toimintaohjeet koskevat kaikkia jäsenmaissa, tai niistä käsin, toimivia monikansallisia yrityksiä. Iso-Britannia, jossa öljy-yhtiö Socon päämaja sijaitsee, on OECD:n perustajamaa.

Lähde: WWF
Kuva: Vuorigorilla - TKnoxB's / Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.