Kaikki 13 aluetta ovat ekologisesti tärkeitä, ja usealta tavataan elinympäristöjä ja lajeja, jotka HELCOM on luokitellut uhanalaisiksi tai vaarantuneiksi. Useimmat meistä eivät ainakaan ensi näkemältä tunnistaisi monia näistä lajeista, kuten Haploops –äyriäisiä, tai sinisimpukan näköistä Modiolus –simpukkaa, mutta niillä on äärimmäisen tärkeä rooli ekosysteemissä.
“Olemme dokumentoineet uhanalaisia elinympäristöjä ja lajeja useilta alueilta. Vaikka Itämeren tila on vakava, tämä antaa toivoa, mutta myös korostaa välittömien suojelutoimien tärkeyttä, jotta meriympäristön tila saadaan turvattua”, sanoo Hanna Paulomäki, Oceanan Itämeritoimiston päällikkö.
Tänään noin 12 prosenttia Itämerestä on suojeltu mereisillä suojelualueilla. Maailmanlaajuisesti katsottuna luku on korkea, mutta ei takaa riittävän suojelun tasoa. Noin puolella alueista ei ole hoito- ja käyttösuunnitelmia, ja vahingollinen toiminta, kuten pohjatroolaus, on yleisesti sallittua.
![]() |
Sukeltaja Claus Koch ja projektipäällikkö Hanna Paulomäki. Ahvenanmaa, Suomi © OCEANA/ Carlos Minguell |
“Tänään useat uhanalaiset ja vaarantuneet lajit ovat vailla riittävää suojaa, ja tämä vaarantaa koko Itämeren ekosysteemin. Suojelualue-ehdotuksemme on tarkoitus toimia kutsuna ja inspiraationa rannikkovaltioille Itämeren säilyttämiseksi myös tuleville sukupolville”, lisää Christina Abel, Oceanan meribiologi.
Lähde: Oceana