p

Greenpeace: Hilseshampoo tuo sademetsätuhon kylpyhuoneisiin

Muun muassa Head & Shoulders hilseshampoota tuottava Procter & Gamble hankkii palmuöljyä yhtiöiltä, jotka kaatavat metsää orankien elinalueilta Indonesiassa. Greenpeace Internationalin vuoden kestäneet selvitykset Indonesiassa osoittivat, että hilseshampoon käyttäjätkin joutuvat osallisiksi sademetsätuhoon. Procter & Gamblen palmuöljyntoimittajat aiheuttavat myös metsäpaloja ja tuhoavat metsiä ajaen sumatrantiikerin sukupuuton partaalle. Greenpeacen vapaaehtoiset ovat tänään kertomassa ihmisille palmuöljyn aiheuttamasta metsätuhosta Helsingissä ja Turussa.

”Suomalaisille palmuöljyn käytön ongelmat ovat jo tuttuja, koska suomalainen Neste Oil tekee siitä dieseliä, ja autoilijat polttavat sitä autojen moottoreissa. Nyt vaikutamme myös kosmetiikan ja elintarvikkeiden tuottajiin palmuöljytuottajien kuriin saamiseksi”, sanoo Greenpeace Nordicin Suomen vt. ohjelmajohtaja Sini Harkki.

Palmuöljy on yleinen Procter & Gamblen pesuaineiden, shampoon, kosmetiikan ja muiden kotitaloustuotteiden raaka-aine.

“Head & Shouldersin valmistajan on lopetettava sademetsätuhon tuominen kylpyhuoneisiimme. Sen on siivottava toimintansa ja taattava, että sen tuotteet eivät tuhoa metsää. Procter & Gamblen on seurattava sellaisia yhtiöitä kuin Unilever, Nestlé ja L’Oréal, jotka ovat luvanneet puhdistaa tuotantoketjunsa”, sanoo Greenpeace Internationalin Indonesian metsäkampanjasta vastaava Bustar Maitar.

Greenpeace selvitti, että Procter & Gamblen alihankkija BW Plantation Group raivasi plantaasin orankien elinalueelle. BW Plantation on syyllistynyt orankien kuolemaan myös Tanjung Putingin kansallispuiston läheisyydessä. Greenpeace on myös selvittänyt kahden muun Procter & Gamblelle palmuöljyä toimittavan tuottajan metsänraivausta.

”Olemme haastaneet kahdeksan kuukauden ajan Procter & Gamblea paljastamalla kuluttajille sen aiheuttamaa metsätuhoa. Sen sijaan, että yhtiö ryhtyisi toimiin, se on ryhtynyt viherpesuun. Nyt Procter & Gamblen on aika sitoutua sataprosenttisesti metsien suojeluun, jotta sen asiakkaat eivät joudu osallisiksi sumatrantiikerin sukupuuttoon”, sanoo Greenpeace Internationalin metsäkampanjoitsija Areeba Hamid.

Yhtiöt, jotka eivät ole sitoutuneet tiukkoihin toimintaohjeisiin metsätuhon estämiseksi, ovat vaarassa sekaantua laittomaan toimintaan riskialueilla, kuten Riaussa Sumatralla. Esimerkiksi PT Rokan Adi Rayanin konsessiolla, johon kuuluu tiikerien elinaluetta ja turvemaalla olevaa metsää, oli vuonna 2013 hallitsemattomia metsäpaloja ja laajaa metsien raivausta. Pelkästään kesäkuussa 2013 alueella rekisteröitiin yli 150 metsäpaloa.

”Greenpeacen mielestä palmuöljyllä on osansa Indonesian kehityksessä. Edistykselliset palmuöljyn tuottajat, kuten Palm Oil Innovation Groupin jäsenet, ja sellaisten suurten tuottajien kuten Golden Agri Businessin ja Wilmarin sitoutuminen osoittavat, että vastuullisesti tuotettu palmuöljy voi olla liiketoimintaa. Procter & Gamblella, Reckitt Benckiserillä ja Colgate Palmolivellä ei ole tekosyytä viivytellä toimia metsätuhon estämiseksi”, Maitar sanoo.

”Indonesian metsät eivät kuitenkaan kestä suurisuuntaista palmuöljyn käyttöä liikenteen polttoaineena. Jo pelkkä nykykäyttö elintarvikkeissa aiheuttaa painetta elintärkeille metsille. Vaadimme, että Neste Oil vähentää edelleen merkittävästi palmuöljyn osuutta biopolttoaineessaan”, Harkki sanoo.

Indonesian metsää häviää joka minuutti alue, joka vastaa enemmän kuin yhdeksän olympialaisissa käytettävän uima-altaan pinta-alaa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.