p

Lyhyesti ilmastonmuutoksesta

Planeettamme on lämpenemässä, huolimatta viimeisen 15 vuoden aikana tapahtuneesta lämpenemisen hidastumisesta. Nyt on 0,7 °C lämpimämpi kuin vuonna 1950. Valtameret ovat myös lämpenemässä. Käytännössä on varmaa, että suurin osa johtuu ihmisen toiminnasta, lähinnä hiilidioksidi päästöistä ja metsäkadosta.

Lämpeneminen on ollut voimakkainta Arktisella alueella, jossa merijää on katoamassa ja ikirouta sulamassa. Merijään voimakas ohentuminen ja laajuuden menetys on ollut ennennäkemätön 2000 luvulla, joka todennäköisesti johtuu ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

Alustavien tietojen mukaan 2013 on toiseksi lämpimin vuosi yli 100 vuoden mittaushistorian mukaan.

Energian lisääntyminen ilmakehässä aiheuttaa säiden äärevöitymistä, on kuitenkin vaikea erottaa mitkä äärimmäiset sääilmiöt johtuvat ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ja mikä on luonnollista vaihtelua.

Merenpinta nousee yhä nopeammin, koska lämpenemisestä johtuen merien vesi laajenee, sekä jäätiköistä sulavat vedet valuvat mereen, niinpä merien pinnat nousevat noin 3 senttimetriä vuosikymmenessä. Nousu uhkaa asuttuja rannikoita.

Jotkut tutkijat pelkäävät luonnon prosesseja, jotka voivat nopeuttaa lämpenemistä. Esimerkiksi ikiroudan sulaminen vapauttaa metaania, joka on voimakas kasvihuonekaasu.

On edelleen epävarmuutta siitä, kuinka paljon planeettamme lämpenee tällä vuosisadalla, ja kuinka nopeasti. Paljon riippuu siitä, pystymmekö saamaan CO2 päästöt kuriin. Pystymmekö pitämään keskimääräisen lämpötilan nousun alle kahdessa asteessa, millä uskotaan yhteiskuntien vielä voivan selvitä. Meidän on pystyttävä vähentämään huomattavasti kasvihuonepäästöjä. Teollisesta vallankumouksesta lähtien hiiltä on kertynyt yli biljoona tonnia. Olemme nyt noin puolivälissä.

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※

Marraskuussa 2013 suuri joukko maailman johtajia kokoontui Varsovaan päättämään sitovasta kansainvälisestä ilmastosopimuksesta. Yksin he eivät pysty päättämään, mutta joukolla pystyivät tekemään päätöksen - ettei sitouduta mihinkään.

Ja mihin ne jäljet johtavatkaan:  

Uusi tutkimus paljastaa, rahapiirit ilmastonlämpenemisen kieltämisen takana

Tutkimuksesta selvisi, kuten Koch Industries ja ExxonMobil, jotka ovat suurimpia kannattajia ilmastotieteen vastustamiseen, ovat äskettäin sanoutuneet irti julkisesti rahoittaa ilmastonlämpenemistä vastustavia organisaatioita. Samaan aikaan ovat vähentäneet jäljitettävissä olevaa rahoitusta, niinpä rahoitus välitetään ilmastotiedettä vastustaville organiaatioille kolmannen osapuolen kautta, kuten Donors Trust ja Donors Capitall joiden rahoittajia ei voida jäljittää, joka on kasvanut voimakkaasti.

ScienceDailyn sivulta luettavissa koko tutkimus:

Not Just Koch Brothers: New Study Reveals Funders Behind Climate Change Denial Effort 

Dec. 20, 2013 — A new study conducted by Drexel University environmental sociologist Robert J. Brulle, PhD, exposes the organizational underpinnings and funding behind the powerful climate change countermovement. This study marks the first peer-reviewed, comprehensive analysis ever conducted of the sources of funding that maintain the denial effort. Read More »»

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.