p

Yksi suurimmista Neste Oilin palmuöljyn tuottajista sitoutui lopettamaan metsien tuhoamisen

Maailman suurin palmuöljyn tuottaja Wilmar International on ilmoittanut lopettavansa metsäkadon edistämisen. Linjanvetoon ovat Wilmaria painostaneet Greenpeace sekä monet kansalaisjärjestöt ja kuluttajat ympäri maailmaa. Wilmarin päätös on tärkeä metsien suojelulle sekä ihmisille, joiden toimeentulo on metsien varassa.


Kuluneiden seitsemän vuoden aikana Greenpeace on kerta toisensa jälkeen paljastanut Wilmarin osallisuuden vakavassa metsien hävittämisessä: Se on todettu raivaavan kansallispuistoja, tuhoavan tiikerien asuinalueita ja hankkivan raaka-aineita sellaisilta tuottajilta, joilla on yhteys orankien kuolemiin – vain muutamia asioita mainitaksemme.

Wilmar on suomalaisen Neste Oilin tärkeimpiä palmuöljyn tuottajia. Greenpeace on vaatinut Neste Oililta jo vuosien ajan, että Neste Oil varmistaisi käyttämänsä palmuöljyn vastuullisuuden ja ostaisi vain tuottajilta, jotka ovat täysin sitoutuneita sademetsien raivaamisen lopettamiseen. Näin ei ole tapahtunut.

”Neste Oilin palmuöljyn hankinta puhdistuu nyt siltä osin, kun Wilmar pystyy toteuttamaan päätöstään. Se ei kuitenkaan muuta sitä vakavaa tilannetta, että Neste Oil ei maailman suurimpiin kuuluvana palmuöljyn ostajana ole itse vieläkään sitoutunut ostamaan ainoastaan sellaisilta tuottajilta, jotka eivät raivaa sademetsiä ja arvokkaita turvemaita. Tästä syystä palmuöljydiesel ei ole edelleenkään ympäristön kannalta fossiilisia parempi valinta”, sanoo Greenpeacen biopolttoainevastaava Sini Harkki.

”Neste Oilin on nyt varmistettava, että yhtiön hankintapolitiikka vaatii kaikilta tuottajilta tiukkaa sitoutumista sademetsien säästämiseen. Tähän asti Neste Oilin linja sademetsiä raivaavien tuottajien suhteen on ollut lepsu. Jatkossa tuottajilta tulee vaatia lupauksissa pysymistä ja vastuuttomilta tuottajilta ostaminen tulee lopettaa”, Harkki jatkaa.

“Vaikka linjanveto on hyvä uutinen metsille ja tiikereille, sen menestys mitataan vasta Wilmarin teoissa, joilla päätös pannaan käytäntöön ja sen toteutumista valvotaan. Haastamme Wilmarin lopettamaan saman tien ostot sellaisilta yrityksiltä kuin Ganda Group, joka on jatkuvasti osallisena metsien raivauksessa, turvealueiden laittomassa kehittämisessä ja yhteiskunnallisissa konflikteissa”, kommentoi Bustar Maitar Greenpeace Internationalin Indonesian metsäkampanjan johtaja.

Palmuöljyteollisuus on suurin yksittäinen metsäkadon aiheuttaja Indonesiassa. Metsäministeriön kartat osoittavat, että Indonesia menetti 620 000 hehtaaria sademetsää vuosina 2009– 2011. Palmuöljytuotannon laajentuminen Uuteen Guineaan ja Afrikkaan uhkaa jo nyt metsiä ja aiheuttaa ristiriitoja ja konflikteja paikallisen väestön kanssa.

Wilmar International vastaa yli kolmanneksesta maailman palmuöljykaupasta.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Rhett Butler,  Mongabay.com

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.