p

Valtavat makeanveden varannot löytyivät meren alta

Tutkijat ovat löytäneet valtavat makeanveden varannot valtamerien pohjan alta rannikoiden läheltä, joka tarjoaa uusia mahdollisuuksia torjua maailmanlaajuista vesikriisiä.

Uusi tutkimus joka julkaistiin 5 joulukuuta Nature tiedelehdessä paljastaa, että arviolta noin 500 000 kuutiokilometriä (km³) makeaavettä on hautautuneena merenpohjan alle mannerjalustoilla ympäri maailmaa.

Löydöt sijaitsevat Austaralian-, Kiinan-, Pohjois-Amerikan- ja Etelä-Afrikan rannikoilla.

- Vesivarannot ovat sata kertaa suuremmat kuin olemme pohjavettä nostaneet vuodesta 1900 maanpinnalle, sanoo tutkimuksen johtava kirjoittaja tohtori Vincent Post. (National Centre for Groundwater Research and Training (NCGRT) and the School of the Environment at Flinders University.)

Nämä vesivarannot on hyvä uutinen, koska niitä voitaisiin käyttää joillakin vedestä käsivillä alueilla vuosikymmeniä.

Pohjaveden tutkijat ovat tienneet, että merenpohjan alla on vesivarantoja, mutta ajattelivat niiden ollevan harvinaisia. Tutkimus kuitenkin osoittaa niiden olevan oikeastaan melko yleinen ilmiö.

Vesivarannot ovat muodostuneet satojentuhansien vuosien aikana, kun merenpinta oli paljon alempana kuin nykyään, ja kun rantaviiva oli kauempana. Joten kun tuolloin satoi, vesi kulkeutui maahan ja pohjavedet muodostuivat alueille.

Jäätiköiden sulaessa merenpinta alkoi nousta noin 20 000 vuotta sitten, jolloin nämä alueet jäivät merenpinnan alle. Merenpinnan alla olevat vesivarannot ovat säilyneet niiden päällä olevien savikerrosten ja sedimentin ansiosta.

Vasta löytyneitä vesivarastoja pitää käyttää harkiten ja varovasti, koska eivät ole uusiutuvia. Esim. merenalainen öljyn- ja kaasunporaus tai hiilidioksidin varastointi voivat saastuttaa varannot.

Enemmän ja tarkemmin:  Science Daily »»

Kuva: Meren pohja, Toby Hudson / Wikimedia Commons [CC3.0]

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.