p

Väitös: Arktisen alueen heijastavuus vähentynyt

Ilmatieteen laitoksen tutkija Aku Riihelä väittelee arktisen alueen lumen ja jään heijastavuuden muutoksesta.

Heijastavuuden eli albedon vähentyminen viime vuosikymmenien aikana tulee ilmi satelliitti-mittauksien avulla saaduista aikasarjoista.

Väitöstyössä on kehitetty menetelmiä entistä tarkempaan arktisen lumen ja jään albedon laskentaan, sekä luotu niiden avulla pitkiä satelliittimittauksiin perustuvia aikasarjoja. Kehitettyä aikasarjaa on käytetty tutkittaessa arktisen merijään heijastavuuden muutoksia vuosina 1982 ­­— 2009. Riihelä havaitsi väitöksessään merijään keskimääräisen heijastavuuden selvästi heikentyneen viimeisten vuosikymmenien aikana. Tulos on sopusoinnussa muissa tutkimuksissa havaittujen arktisen merijää-alueen ominaisuuksien muutosten kanssa.

Muutokset arktisen lumen ja jään heijastavuudessa eli albedossa ovat merkittäviä alueen ilmaston muuttumista tutkittaessa. Lumen ja jään sulaminen kiihtyy heijastavuuden pienentyessä, kun Auringon valoa imeytyy enemmän. Tehokkaimmin arktisen alueen heijastavuus ja sen muutokset voidaan määrittää satelliittimittauksin.

Satelliittimittauksia on myös verrattu maan päällä tehtyihin referenssimittauksiin ja kehitetty aikasarjojen luotettavuuden arviointimenetelmiä entistä pidemmälle. Lasketut albedo-aikasarjat on julkaistu Euroopan sääsatelliittijärjestö EUMETSAT:in tutkimusprojektissa ja ovat myös muiden alan tutkijoiden vapaasti käytettävissä.

Ilmatieteen laitoksen tutkija, DI Aku Riihelä on kirjoittanut ylioppilaaksi Lappeenrannan lyseon lukiosta 1998. Väitöksen nimi on “The surface albedo of the Arctic from spaceborne optical imagers: retrieval and validation. Riihelä väittelee 17.12.2013 klo 12 Aalto-yliopistolla, osoitteessa Otakaari 5 A, Espoo, Sali 1. Vastaväittäjä on professori Donald Perovich, CRREL / Thayer School of Engineering at Dartmouth.

Lähde: Ilmatieteen laitos
Kuva: Wikimedia Commons

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.