p

Uusi erittäin pitkäikäinen ja voimakas kasvihuonekaasu löydetty

Toronton Yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden kemiallisen yhdisteen, joka näyttää olevan pitkäikäinen ja voimakas kasvihuonekaasu (LLGHG). Kemiallinen - perfluoritributyyliamiini (PFTBA) - on säteilyvaikutukseltaan kaikkein tehokkain lämmittävältä vaikutukseltaan tähän mennessä löydetyistä.

Säteilyvaikutuksen tehokkuutta kuvaa se, kuinka tehokkaasti molekyyli voi vaikuttaa ilmastoon. Tämä arvo kerrotaan sen pitoisuudella ilmakehässä kokonaismäärän määrittämiseksi ilmastovaikutukseen.

PFTBA on ollut käytössä 1900 luvun puolivälistä erilaisissa käyttötarkoituksissa sähkölaitteissa, ja tällä hetkellä käytössä kemiallisesti stabiileissa nesteissä, joita käytetään elektroniikan testeissä ja lämmönsiirtäjänä. Ainetta ei esiinny luonnossa, joten se on ihmisen valmistama, eli keinotekoinen. Tiedossa ei ole prosesseja jotka tuhoaisivat tai poistasivat PFTBA'n alailmakehästä, joten se on erittäin pitkäikäinen, vähintään satoja vuosia, jopa ikuinen, ja tuhoutuu vain jos se kulkeutuu yläilmakehään.

Ihmisen aiheuttamista kasvihuonekaasuista merkittävin on hiilidioksidi (CO2), joka aiheuttaa ilmastonmuutosta. Nyt löydetyllä säteilyvaikutukseltaan tehokkaalla ja erittäin pitkäikäisellä BFTBA-molekyylillä verrattuna CO2-molekyyliin, on 7100 kertainen vaikutus ilmastoon. Niinpä sillä on suuri merkitys maapallon lämpenemiseen.

Toronton yliopiston tutkijat Cora Young, Angela Hong ja professori Scott Mabury tekivät löydön BFTBAn voimakkaasta vaikutuksesta ilmastoon. Tutkimus on julkaistu Geophysical Research Letters-lehdessä.

Lähde: ScienceDaily
Kuva: Schaefer, Harry / Wikimedia Commons

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.