p

Pohjolan kaivokset Al Jazeeralla

Dokumentaarikko Glenn Ellis kiersi todistamassa monikansallisten kaivosyhtiöiden toimintaa pohjoisessa Ruotsissa ja Suomessa. Iso osa Al Jazeeran lähettämästä ohjelmasta käsittelee Suomea ja Talvivaaraa. Katso tästä dokumenttielokuva Under Northern Lights (englannin kielinen, 25 min.).

Ohjelmassa kummastellaan sitä, kuinka massiivisesti Suomen ja Ruotsin hallitukset ovat valmiita tuhoamaan luontoa ja kulttuuria. Pohjoisilla alueilla paikalliset elävät tietämättöminä siitä, mitä tuleman pitää. Samalla päättäjät tekevät kaikkensa tehdäkseen pohjolasta paratiisin monikansallisille kaivosyrityksille. Seuraukset ovat äärimmäisen surullisia. Ne voivat olla suorastaan surrealistisia, kuten Kiirunassa, jossa kokonainen kaupunki valuu pala palalta kaivoksen pohjalle, joten kaupunki pitää siirtää.

Ellisin ohjelmassa esiintyy lyhyesti Beowulf Mining -kaivosyhtiön hallituksen puheenjohtaja Clive Sinclair Poulton, jonka mielestä porotalouden ympärille rakentuneella elämäntavalla ei ole arvoa, koska siinä ei ole nähtävissä samanlaista talouskasvua kuin kaivosteollisuudessa. Ellis haastattelee ohjelmassa myös Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perää, joka on puolestaan innokas jakamaan näkemyksiään eurooppalaisesta energiariippumattomuudesta. Hän katsoo, että Eurooppa tarvitsee omaa ydinvoimapolttoaineen tuotantoa. Eikös se Talvivaara ollutkaan nikkelikaivos, kyselee Ellis ohjelmansa oheisteksteissä.

Kansalaisille kaivoshankkeita perustellaan työllistämisellä. Kun monikansallinen yhtiö tulee Suomeen, hankkii valtauksen pilkkahintaan, kiertää verot ja jättää jälkeensä elinkelvotonta maata silmän kantamattomiin, niin mahtaako siinä menetettyä arvoa muutaman duunarin palkkaaminen korvata?

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.