p

Oceana: Jouluherkku sukupuuton partaalla

Jouluillallisten suunnittelua varjostavat vastajulkaistut raportit, jotka kertovat ankeriaskantojen surkeasta tilasta.

Ankeriasta ei uhkaa ainoastaan liikakalastus; myös vesivoimalat tappavat tuhansia ankeriaita vuosittain.

Sekä ICESin että HELCOMin vasta julkaisemat raportit osoittavat ankeriaan olevan äärimmäisen uhanalainen . Euroopassa ankeriaskanta on romahtanut ainakin 95% viimeisten 30 vuoden aikana. Kaikki ankeriasta uhkaava ihmistoiminta tulisi minimoida, jotta lajilla olisi mitään mahdollisuuksia selviytyä.
Ankeriaskanta on romahtanut sitten 70-luvun. Ankerias ui 7000 km Sargassomerelle lisääntyäkseen.
Kuvat: Oceana / Enrique Talledo
– Useimmat ihmiset tietävät, että ankerias on uhanalainen laji, mutta monet eivät varmaan tiedä, kuinka kriittinen lajin tila oikeasti on. Tieteellinen aineisto osoittaa, että jos mitään ei tehdä, on erittäin suuri riski, että ankerias kuolee sukupuuttoon. Villi kanta on jo lähes mennyttä, sanoo Hanna Paulomäki, Oceanan Itämeriprojektin päällikkö.

Liikakalastus ei ole ankeriaan ainoa uhka. Vaellusesteet ovat toinen suuri ongelma. Vesivoiman tuotantoa varten rakennetut padot estävät kalannousun suurimmassa osassa mm. Ruotsin jokia. Tuhannet padot muodostavat pysyvän vaellusesteen, ja ovat siten aiheuttaneet monien kalakantojen tuhoutumisen. Ja vaikka EU-direktiivi käskee maita palauttamaan ja parantamaan kalojen vaellusreittejä, asiaan ei ole puututtu riittävästi. Ankerias on yksi niistä lajeista, joihin vaellusesteet eniten vaikuttavat. Ruotsissa on arvioitu, että noin 300 000 ankeriasta hienontuu palasiksi vuosittain vesivoimaloiden turbiineissa.

Yksi vastatoimi huikeaan kannanlaskuun Itämerellä on ollut istuttaa nuoria ankeriaita rannikoille ympäri Itämerta.

– Mutta tämä käytäntö ei ole kestävä, koska nuoret ankeriaat on otettava jostakin ja kanta on uhanlainen koko Euroopassa. Lisäksi on vain vähän näyttöä siitä, että nämä ankeriaat pääsevät takaisin Sargassomerelle lisääntymään. Ankeriaan istutukset ainoastaan ylläpitävät kestämätöntä kalastusta, sanoo Magnus Eckeskog , Oceanan poliittinen neuvonantaja.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.