p

Norsujen salametsästys jatkunut hälyttävänä

Afrikassa salametsästettiin norsunluun takia viime vuonna arviolta noin 22 000 norsua, ilmenee juuri julkaistuista tutkimustiedoista. Vaikka luku on hieman pienempi kuin edellisvuonna, jolloin salametsästettiin arviolta noin 25 000 norsua, salametsästys on edelleen vakava uhka norsuille.

Pahiten norsujen salametsästäjät iskivät vuonna 2012 edellisvuosien tapaan Keski-Afrikkaan, jossa salametsästettiin kaksi kertaa enemmän norsuja kuin mantereella keskimäärin, ilmenee CITES:n teettämästä tutkimuksesta. CITES on uhanalaisten lajien, niiden osien ja niistä valmistettujen tuotteiden kansainvälistä kauppaa säätelevä sopimus. Tutkijoiden mukaan Keski-Afrikan alue on menettänyt lähes kaksi kolmasosaa norsupopulaatiostaan viimeisen vuosikymmenen aikana.

“Jos salametsästys jatkuu tätä vauhtia, Keski-Afrikan norsut ovat suuressa vaarassa kuolla sukupuuttoon. Lisäksi salametsästys uhkaa paikallisten ihmisten turvallisuutta ja elinkeinoja”, sanoo WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Tehostunut valvonta näkyi suurten norsunluutakavarikoiden lisääntymisenä. Takavarikoidun norsunluun määrän kasvu kertoo myös ammattirikollisten sekaantumisesta norsunluukauppaan. Laittomasta villieläinkaupasta on viime vuosina tullut huume- ja asekaupan veroista liiketoimintaa, kun uhanalaisten eläinten osien hinnat ovat nousseet. Arviot tämän vuoden aikana takavarikoidun norsunluun määrästä ovat edellisvuosia suuremmat, jo nyt norsunluuta on takavarikoitu kuljetuksista noin 40 tonnia.

TRAFFIC:n asiantuntijat ovat havainneet, että salakuljetusreitit ovat muuttumassa, kun valvontaa on lisätty vanhoilla reiteillä. Suurin osa laittomasta norsunluusta päätyy Afrikasta edelleen Kiinaan, jossa se myydään usein koriste-esineinä vaurastuneille aasialaisille tai tietämättömille turisteille. TRAFFIC on WWF:n ja Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n perustama uhanalaisten lajien tilaa tarkkaileva kansainvälinen asiantuntijaorganisaatio.

“Parannuksia tarvitaan monissa maissa niin ihmisten tiedon lisäämiseen, säädöksiin, niiden toimeenpanoon, toiminnan läpinäkyvyyteen, resursseihin kuin kansainväliseen yhteistyöhönkin”, Rohweder jatkaa.

Hallitukset kokoontuvat tällä viikolla ensin Botswanassa ja tämän jälkeen Pariisissa. Tavoitteena on sopia pikaisista toimista norsujen suojelemiseksi ja salametsästyksen pysäyttämiseksi. WWF vaatii valtioita sitoutumaan Marrakeshin julistuksen kymmenen kohdan toimenpidesuunnitelmaan salametsästyksen pysäyttämiseksi. Julistuksen julkaisivat Afrikan kehityspankki ja WWF toukokuussa.  

WWF kampanjoi koko kansainvälisen verkostonsa voimalla vuosina 2012–2013  salametsästyksen pysäyttämiseksi. Lähes 1,5 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa allekirjoitti WWF:n ja kampanjayhteisö Avaazin vetoomuksen Thaimaan norsunluukaupan kieltämiseksi pääministeri Yingluck Shinawatralle. Maaliskuun CITES-kokouksessa pääministeri ilmoitti, että Thaimaa sitoutuu lopettamaan maan norsunluukaupan.
Lähde: WWF Suomi
Kuva: Steve Garvie, Wikimedia Commons [CC 2.0]

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.